2012. február 16.

"...ahelyett, hogy követed a szíved, vezesd azt!"

Az alábbi olvasmányt nagyon frappáns módon szerettem volna felvezetni,  de talán elég, ha csak kiemelem a címbeli mondatot. Házasság hete alkalmából Zsófitól kaptunk egy jó kis írást, aki szívesen eleget tett ennek a nemes feladatnak :) Elgondolkodtató és tanulságos, egy csontig lerágottnak tűnő hasonlattal, ami mégis újat ad. Nem is keveset...

"A házasság - közös utazás"

Tegnap kaptam a felkérést, hogy írjak egy cikket a házasságról a házasság hete alkalmából. Elképzelésem sem volt, hogy miként közelítsek a témához, és azon belül miről írjak. A problémám viszonylag gyorsan megoldásra talált. Tegnap este filmet néztünk a férjemmel, amiben megfogott egy gondolat: a házasság egy útkereszteződés, melyben közös elhatározással egy új útra lépnek a párok. Eddig a hasonlat talán mindenkinek ismerős, sőt különböző megközelítései akár már néha elcsépeltnek tűnnek. De mégis nagyon találó! Elkezdtem a képet továbbgondolni, és kiegészíteni. Vessük össze ezt a képet a mai világszemlélettel és Isten közelségével. Ugyanis szerintem a mai ember számára nem ez a legdivatosabb út, vagy legalábbis nem a végéig.

Az útkereszteződésből nem látunk rá az útra, csak annak a kezdetére, ami tetszetős, simának tűnik. Az úton haladva azonban változik a burkolat minősége, és rengeteg leágazással találkozunk. Rajtunk áll, hogy ez az utazás gyönyörű lesz-e vagy sem, de azt minden esetben leszögezhetjük, hogy az útitársaknak dolgozniuk kell az összhangon. Amikor már alábbhagy a szerelem érzése, kémiája, vagy az esküvő utáni boldogság, az együttélés kezdeti varázsa, könnyebben észrevesszük a kátyúkat. Sajnos a gödrök egyre mélyülnek, ha nem orvosoljuk a kisebb döccenőket, és egyre rosszabb útviszonyok mellett utazunk. Így egyre kecsegtetőbbek a folyamatosan elénk tárulkozó reklámtáblák, a benzinkutakon kapható unaloműző újságok, az autóban hallható média üzenetei, és egyre csalogatóbbak a jobb útminőségűnek tűnő útleágazások. Ha ezeken lekanyarodunk, nagyon nehéz visszajönni. 

A mai világszemlélet egyáltalán nincs a házaspárok segítségére. Ellenkezőleg, mindig csak azt hangoztatja, hogy mindenkinek joga van a boldogságra, és ha nem vagy boldog, lépj tovább, mert ugye „megérdemled”. Csak hallgass a szívedre, és akkor minden rendben lesz. TÉNYLEG??? Ezért nő folyamatosan a válások száma, illetve a többszörösen elvált emberek száma?
Merj szeretni!

Férjemmel három és fél éve vagyunk házasok. Előtte hat évet jártunk együtt. Lassan 10 éve, hogy egymásra találtunk. Ez idő alatt már nálunk is előfordult, hogy kisebb-nagyobb gödrökbe kerültünk. Isten gondoskodik rólunk, és segítséget nyújt. Barátnőm egy ilyen időszakunkban ajándékozott meg egy nagyszerű könyvel. Nem egy szokványos iromány. A Merj szeretni! című könyv, melyet egy amerikai szerzőpáros (Stephen és Alex Kendrick) írt, egy negyven napos utazásra invitálja az olvasót, melyhez eltökéltség és rendkívül sok szeretet szükséges. Mindez azért, hogy az életed újra tele legyen szerető kapcsolatokkal. „Ez az utazás azzal az emberrel kezdődik, aki a legközelebb áll hozzád, a házastársaddal. A könyv egy új látásmódra próbál nevelni, mégpedig arra, hogy ahelyett, hogy követed a szíved, vezesd azt! A világ azt mondja, hogy kövesd a szíved, de ha nem te vezeted azt, akkor valaki vagy valami más fogja. A Bibliában azt olvassuk, hogy csalárdabb ( Jeremiás 17,9) a szív mindennél, és mindig arra törekszik, amire pillanatnyilag helyesnek érez.” Én személy szerint ilyen megközelítéssel még nem találkoztam, de egyből magamra ismertem a gondolatmenetben. Nagyon megtetszett mindkettőnknek, ahogy a könyv vezet a történeteivel és feladataival, illetve rávezet a mérhetetlen önzőségünkre, ami legfőbb okozója a szeretetnélküliségnek, problémáinknak, és az Istentől való eltávolodásunknak. Mindenkinek csak ajánlani tudom a könyvet, mely szerepel a Tűzálló, vagy angolul Fireproof című filmben. A film szintén tanulságos, és a neten nézhető.
http://keresztenyfilmek.com/szinkronizalt-filmek/196-szerelemproba.html

Úgy gondolom, hogy ezt a közös utat szépen kellene járjuk, hogy az Istentől kapott sok örömét ki  tudjuk élvezni. Rázós útszakaszok mindig lesznek, de ha mindenki egy fantasztikus Isteni Iránytűvel megy az úton, ami vezeti a szívét, és nem magában bízva, a világ sugallataira hallgatva, akkor a megoldások könnyebbek lesznek, és már semmi sem lehetetlen! Nem kilépni akarsz majd a házasságodból, mint ahogy az mostanság a bevett forma, hanem helyrehozni. Azon felül, hogy a kapcsolatunk rövid idő alatt visszatalált a régi kerékvágásba (pedig a könyvnek még az elején tartunk), Isten megáldott minket a gyermekvárás örömével. Felfoghatatlan kegyelem! Jelenleg 16 hetes a kis pocaklakónk.:) Nagyon várjuk az érkezését, és dolgozunk azon, hogy méltó lelki közösségbe érkezzen.
Szívből kívánom, hogy minél többen válasszuk ezt az utat, és járjuk Istenünkkel végig!

U.i.: Kapcsolatunkat ápolni kell, időt kell szánni rá, akkor is, ha nincs mélyponton. Ehhez ajánlanék még két könyvet: Gary Chapman: Egymásra hangolva - Az öt szeretetnyelv a házasságban, Nemes Ödön: Párbeszélgetés (ez egy munkafüzet szerű könyv, mely interaktív beszélgetésre hívja a párokat).  

A. Zs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése