2011. december 8.

Zenesarok: "Háttal a vonaton"

November 18-án a bonyhádi ifjúságunkból alakult Gábriel zenekar lemezbemutató előadására került sor Bonyhádon a Művelődési házban. Kb. 300 ember nézte meg a koncertet, de a részletekkel nem untatnám az olvasóközönséget, mivel erről már jelentek meg cikkek az evangelikus.hu-n, a teol.hu-n és a volgysegportal.hu-n is. (utóbbi cikk megjelent a Tolnai Népújság nyomtatott változatában is) Szóval kicsit másképp, másoknak, másoktól…



Korábban "Az eredendő bűn"-ről már írtunk a blogon, szívesen vennénk más egyházi zenekarok bemutatkozóját is, de a beküldések hiánya miatt egyelőre ezek még váratnak magukra. Visszatérve az alapötlet szerint 12 hónaphoz 12 állomást és 12 dalt társítottunk. Az utazás, akárcsak az életút, egy egészet alkot, sok különböző életszakasszal, sok élménnyel, megtapasztalással és fejlődéssel, sok kis történettel, amit Aradi András "narrált". A szeptemberhez kapcsolódó "Szilánkok" című dalhoz hasonló az egész művünk is, hiszen sok meglévő dalból, ötletből, élményből állt össze szépen lassan.

 

"Mozaikokból áll az egész életünk
Csak összetört szilánkokat festegetünk
De a legszebb színeket, úgyis a szellő hozza, 
És a kezedbe varázsolja"



Fontos még megemlíteni, hogy két táncos, Hitter Kitti és Hitter Zsolt is közreműködött a darabban, illetve hasonlóan Az eredenedő bűnhöz, most is képekkel próbáltuk közelebb hozni a mondanivalót és szöveget a nézőkhöz.
Az alap sztori szerint, egy emberke sétálgat Újév első napján és az aluljáróban találkozik egy éneklő sráccal, ami nagyon elgondolkoztatja. Aztán a szél elé sodor egy vonatjegyet, gyorsan felszáll és már megy is. A képzeletbeli utazás végig visz az egész életúton és ahogy minden hónap más és más, úgy az életszakaszok is mások. A farsang a kamaszkor, az álarc, a valódi énünk kereséséről szól, a március és az április a tavaszt hordozza magában. Rejtve megjelenik a húsvét, mint ami feloldja a téli szürkeséget, megváltja a halált.

Aztán jön a május, ami elsőre talán kakukktojásnak tűnhet, de aztán kiderül, hogy mégsem: A prófécia előrevetíti az ember életét, hogy ha úgy él, ahogy, akkor hova juthat. Kivégzi saját magát, engedi, hogy testet öltsön benne a bűn, a gonosz, miközben ő a mesebeli „mostoha” lány, aki csak szenved. Ebből jelent kitörést a szél és a remény, Isten üzenete. Csak nyitottnak kell lenni rá. A tanítványok pünkösdkor reményt vesztve ültek a szobában, de a lángnyelvek újra lángra lobbantották ifjú szívük. A július, mint a változás szele, a júniusi (pünkösdi) szél folytatása. Itt változik kissé a személyiség is. Felnőttkor, érettség szakasza, társakat lelünk az úton, kialakul a világnézet. Innen az augusztus, amihez egy külön történet tartozik. A fél pohár vízről, ami összetörik.


Szeptember az összetört mozaikok hava, amit már az elején is említettem. Október az öregedést, az elmúlást vetíti előre. Ady Endre – Párizsban járt az Ősz című versének megzenésítése elég egyértelművé teszi ezeket a gondolatokat. Aztán jön a novemberi Őszi napfény, az újjászületés. A színes levelek után a december, a megérkezés, amitől az élet értelmet nyer.

És amiről még nem beszéltünk: miért "Háttal a vonaton"? Mert mi is pont így utazunk az életünkben. Háttal ülünk és nem látunk előre, nem tudjuk merre tartunk. Elsuhan mellettünk a jelen és csak a múltat látjuk. Sodródunk a hatások között. Az egész "meditáció" arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy merjünk megfordulni, mert a jövőt is pontosan lehet látni. Figyeljünk, keressük a jeleket, járjunk a számunkra kijelölt úton! Közeledik az év vége, a karácsony, a megérkezés... Kívánom, hogy mindenki meg merjen fordulni és bizalommal telve tudjon felkészülni az ünnepekre és az új évre!

Szívesen megyünk el fellépni bárhova, ha hívnak :) További infók, képek, szövegkönyv, elérhetőség, cd-rendelés a gabriel.lutheran.hu-n és a facebookon lehetséges.






A.B. hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése