2011. szeptember 22.

Zenesarok: Az eredendő bűn

Újabb rovat indul útnak "Zenesarok" címmel. Juhéééé :)! 
Szeretnénk minél több evangélikus, keresztény zenekart bemutatni nektek, és reméljük idővel eltömődik az e-mail fiókunk is a rengeteg bejövő levéltől, amiben zenekarokról írtok, vagy csak ajánlotok nekünk.

Talán kevesen tudjuk, hogy szeptember 21. a magyar dráma napja, mivel 1883. szeptember 21-én mutatták Madách Imre "Az ember tragédiája" című művét. És hogy ez hogyan kapcsolódik a mi kis zenesarkunkhoz, azt a hajtás után megtudhatjátok...

Még középiskolás voltam, amikor először hallottam a Rómeó és Júlia musicalről. Ekkor kezdett el motoszkálni a fejemben, hogy milyen jó lenne egy Ádám és Éva musical is. Aztán az ötlet bekerült a fiókba porosodni, (néha elővettem 1-2 dalkezdeményt megírni hozzá), hogy aztán kipihenve magát Aradi András Bonyhádra érkezésével, közös , újult erővel (az ifiből verbuválódott zenekarral együtt) végleg megíródjon.
Ötletgyűjtés gyanánt a Biblia mellett Madách könyvét is párszor átnyálaztuk, persze csak képletesen. Na jó, még úgyse, viszont mi egy lépéssel tovább mentünk. Kicsit megpróbáltuk átvetíteni a történetet a mi életünkre, illetve azon is eltűnődtünk, hogy vajon miért december 24-én van Ádám és Éva névnapja..

A kezdeti próbák és a meghangszerelés alatt szépen a műfaj is kialakult, csak azért hogy lehessen valahogy kategorizálni: "könnyűzenei oratórium képvetítéssel". Ha valaki tud jobb műfaji elnevezést, az szóljon (eddig volt már egy "visual music project" ötletféleség, de elvetettük. :)) A darabbal egyébként 2008 óta több helyen is felléptünk, a kezdeti, helyi és környéki koncertek után többek között a szarvasi Szélrózsán; Szegeden, Albertirsán, valamint Németországban, erdingi testvérgyülekezetünknél is. A meghívásokat továbbra is nagy örömmel igyekszünk teljesíteni.

A mű tíz tételből áll, a youtube-on meg is hallgatható az alábbi linkeken:

Tovább nem szeretném ragozni a történetet, mert kb. olyan lesz a cikk, mint egy tortáról való leírás. Ha olvasás közben összefolyik a nyál a szádban, akkor megpróbálod valahol  valahogy megkóstolni, hogy eldöntsd ízlik-e vagy sem. Ha meg nem szereted az édességet, akkor úgyis tökmind1 :)
Ja még annyit elmondanék, hogy most készül a második tortánk, abszolút új ízesítéssel és hát a most már Gábrielnek nevezett cukrász lassan megjelenteti ezt CD-n is, de ez már egy másik mese...

A zenekar tagjai: Antal Bálint (gitár, ének, zongora), Aradi András (cselló, ének), Jenei József (ütő, trombita, narrátor), Aradi Rebeka (ének, ütő), Antal Zsófia (zongora), Győrffy Lajos (hegedű, gitár), Kálmán Ákos (basszusgitár), Arndt Bernadett (hegedű), Jászberényi Imre (technikus). A műben a Bonyhádi Evangélikus Gyülekezet kórusa segített vokálisan.

Hallgassátok sok szeretettel!
(A zenekar második lemezéről itt olvashattok!)



A.B.
hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése