Útravalók

Ezen az oldalon vasárnapra, Útravalónak szánt tanulságos, aranyos, vicces történeteket, gondolatokat osztunk meg Veletek, amennyiben ismertek olyan fiataloknak szánt írást, vagy írnátok szívesen, amit még nem közöltünk, bátran küldjétek el történeteteket az e-mail címünkre!
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az íz
Egy újabb szeptemberre ébredek. Nincs mese, itt az ősz, nem akarok kibújni a takaróm alól, mert ott bent meleg van, kint pedig olyan hideg. Jó lenne átaludni az egész napot! Már megint ott a gyomromban az a frusztráló érzés. Szorongás, azt hiszem. Nem is tudom pontosan, miért, csak úgy elönt, és lehúz. Nincs kedvem semmihez, egyedül akarok maradni, nem beszélni senkivel, nem csinálni semmit.
Koczor Márti írása

Mit gondol rólunk Isten?
Eltűnődtél már valaha azon, hogy Isten vajon mire gondol, mi jár a fejében? A Zsoltárokban azt olvashatjuk, hogy Isten szüntelen törődik velünk - az Ő teremtésével. Vagyis ez azt jelenti, hogy szüntelen rád gondol. Sokan úgy gondolják, hogy Isten szigorú arccal lenéz az égből és alig várja, hogy elrontsunk valamit.

Honnan lehetne tudni?
Egy öreg kínainak olyan csodálatos fehér lova volt, hogy az ország leggazdagabbjai irigykedtek rá.
Valahányszor sok pénzt ajánlottak fel neki a lóért cserébe, az öregember csak a fejét rázta. – Nem, nem. Ez a ló sokkal többet jelent nekem, mint egy állat, ő inkább barát, nem adhatom el. Egy napon a ló eltűnt...

Newton és a feltámadás
Newtontól, a nagy tudóstól, aki mélyen hívő ember volt, valaki gúnyosan megkérdezte: "- Aztán hogyan szedi össze életre az Isten egyszer a halottakat?" A nagy tudós benyúlt egy fiókba, kivett egy dobozt, abból egy marék vasreszeléket, és szétszórta az asztalon. - Szedje össze - mondta az idegennek. - Nem tudom - felelte az.
Hogyan válaszolt erre Newton? Rövid gondolkodtató Istenről a tudomány módszereivel.

Egy idős ember verse: A fura öreg
Egy ausztrál vidéki város kórházának idősotthonában elhunyt egy idős férfi. Mindenki azt gondolta, semmi
értékeset nem hagyott maga után. Később, amikor az ápolók csekélyke hagyatékát átnézték, az alábbi verset találták. Olyan erőteljes hatással volt rájuk a szépsége, a tartalma, hogy lemásolták, és a kórház minden nővérének odaadták. Az egyik nővér Melbourne-be is magával vitte. Az öregembernek az utókor számára hagyott egyetlen öröksége az óta számos magazin karácsonyi számában megjelent országszerte, többek között mentális egészség témájú magazinokban. Egyszerű, de ékesszóló verse mellé diaporáma is készült.

Úgysem sikerül?!
Egy szép napon az erdei állatok versenyt rendeztek saját szórakoztatásukra... Építettek egy magas falat és megkérték a békákat, másszák meg. Csábító volt a fődíj, finom falatok, így hát sok jelentkező akadt a feladatra. Körbegyűltek az állatok, nyulak, medvék, rókák és farkasok, és vaddisznók. Felharsant a kürtszó, és kezdetét vette a viadal. Legalább ötven béka indult neki a meredek falnak.

Maga Isten
Alighogy véget ért a második világháború, Európa kezdte összerakosgatni a széthullott darabokat. Az óhaza romokban hevert. Szétdúlta a háború. Talán mind között a legszomorúbb látvány az volt, ahogy éhező kis árvák kószáltak a háború sújtotta városok utcáin...

Anyák napja alkalmából az anyák megbecsülésére
Tegnap megkíséreltem az egyik barátommal azon vitatkozni, hogy melyikünk anyukája a jobb anya. Én biztos voltam benne, hogy az enyém, hiszen nagyon szép, nagyon okos, nagyon jól főz, és még annyi, de annyi mindenre képes, hogy csak ámulok és bámulok! Sajnos a vitapartnerem is hasonló érveket vonultatott fel, így aztán meg kellett egyeznünk abban, hogy mindkettőnknek igaza van. (Bár az én anyukámnál senki sem csinálja jobban a tökfőzeléket!) Szóval meghajlunk előttetek, Anyák, csodálatosak vagytok! Annyira, hogy ez megér némi szentimentalizmust. A következő kis történettel kívánunk kellemes vasárnapot!

Add nekem azt a valamit
Egy asszony, amikor a hegyekben utazgatott, egy folyóban talált egy különösen értékes követ. Másnap Apró, tanulságos szösszenet a valódi értékekről...
találkozott egy másik utazóval, aki éhes volt, így hát az asszony kinyitotta a csomagját, és megosztotta ennivalóját a vándorral. Az éhes utas meglátta a drágakövet az asszonynál, és kérte őt, hogy adja neki. A nő habozás nélkül neki adta a követ.

Az álláskérelmező
Egy napsütéses vasárnap délután megfelelő alkalom arra, hogy az ember pihenjen, magába forduljon, a természetben töltse az idejét. Ilyenkor a zavaró zajok mennyisége lecsökken, és talán könnyebben meghalljuk a nekünk szánt üzenetet. A vasárnapot azonban a hétfő követi a maga stressz- és sietségcérnával megvarrt szürke öltözékében. A legfontosabb: ilyenkor se felejtsük el, hogy Isten szól hozzánk. Wayne Rice írása

Az Istennek írt levél
Múlt hónapban meghalt a 14 éves kutyánk, Abbey. Másnap a 4 éves kislányunk Meredith sírdogált és arról beszélt, mennyire hiányzik neki Abbey. Megkérdezte, tudnánk-e írni egy levelet Istennek, hogy amikor Abbey a mennybe jut, az Isten felismerje őt. Azt mondtam, szerintem tudunk, és a kislányom elkezdett diktálni: Kedves Isten...

Engedjétek meg, hogy ezzel az ókeresztyén köszöntéssel köszöntselek benneteket! Húsvét vasárnap van. Ezen a napon ünnepeljük Jézus Krisztus Urunk feltámadását. Nagypénteki önátadásával újra és véglegesen rámutat, hogy Benne az Isten jött el és egy lett az emberrel. Megmutatta, hogy az Isten nem olyan, aki csak méltósága legtetejéről áll szóba teremtményeivel, hanem velünk egy magasságba ereszkedik és eggyé válik velünk. Szeretni és élni tanít, s tudja, hogy szeretetteljes önátadása beérleli a gyümölcsét, megváltó kereszthalála felnyitja sokak szemét.  Gömbös Tamás írása


A mai nap, Virágvasárnap ünnepén csak egy-két gondolatot osztanánk meg Veletek, fogadjátok szeretettel!
Mint bizonyára legtöbben tudjátok, vagy hallottátok ma a templomban, Virágvasárnap Jézus bevonulásának ünnepe Jeruzsálembe, mellyel kezdetét veszi a Nagyhét. Az emberek ujjongva fogadják, faágakat tesznek le elé, a legnagyobb tisztelettel, hozsannát énekelve várják a bevonulását. Pedig ez ugyanaz a tömeg, akik nem egészen egy héttel később a feszítsd meg-et ordibálja. Hogyan történhet meg ez?

„Volt egy időszak az életemben, úgy húsz évvel ezelőtt, amikor taxisofőrként kerestem a kenyerem, New Yorkban. Igazi cowboy-élet volt, nem volt főnököm. És mint a szerencsejátékos, annyira élveztem, hogy minden egyes új utas más és más, előre megjósolhatatlan élményt tartogatott: pont, mint amikor kockát dobsz a játékteremben. Amire nem számítottam, hogy az autóm elkezdett amolyan gyóntatófülkeként is üzemelni. Éjszaka vezettem, nem láttam az utast, csak mentünk, mindig két idegen az éjszakában, és hallgattam, ahogy alkalmi útitársam az életéről mesél. Olyan bensőséges dolgokat osztottak meg velem, amelyekről fényes nappal, szemtől szemben biztosan nem beszéltek volna.

Egyszer régen létezett Fontos ország földjén egy város, amit a Megbecsülés városának hívtak. Ebben a városban nagyszerű volt az élet. Falai közt békesség és értelem uralkodott. A Megbecsülés városának életében mindenkinek rendkívül fontos szerep jutott, így hát lakói boldogan éltek ezen a csodálatos helyen. Mindannyian mélyen tisztelték és becsülték egymást.

Tegnap hazafelé vonatoztunk Pestről Szegedre néhányan a Szélrózsa utótalálkozóról, többek között Hack Janival és Tüttő kutyájával ültünk egy fülkében, és a (végre!) ajándékba megkapott "Meríts" áhítatkönyvet olvasgattam. Amikor épp Sefcsik Zoltán "Friss levegő" című írásához lapoztam, János megkért, hogy nyissam ki az ablakot, mert kellene egy kis friss levegő. Tetszett a különös egybeesés, így felolvastam hangosan a többieknek is a rövid részletet.


Tizenkettedik születésnapjára Stefano Roi azt kérte hajóskapitány atyjától, vigye magával a szép vitorlásán. 
– Ha nagy leszek – mondta –, én is a tengereket akarom járni, akárcsak te. Még szebb is, nagyobb is lesz a hajóm, mint a tiéd. 
– Adja Isten, hogy úgy legyen, fiacskám – felelte az apja. S mivel épp aznap kellett tengerre szállnia, magával vitte a fiát. 


Istenem! Tanácstalanságomban fordulok hozzád, segíts kérlek! Egyedül maradtam a döntés terhével, és most már nagyon nyomaszt, hogy nem tudom melyik a nekem való út. Félek attól, hogy választanom kell - mert talán később kiderül, hogy rosszul ítéltem meg az irányt. Nehezemre esik a döntés, hiszen ha valamit választok, akkor valamiről le is kell mondanom - veszteség fog érni. Látod, a sok töprengés közben már elfogyott az erőm és az elszántságom.
Ez olyan útravaló, amit mindnyájunknak legalább hetente egyszer el kéne olvasni! Mindenképp olvasd el az egészet! Regina Brett, a cleevlandi Plain Delaer 90 éves újságírója írta:
"Öregedésem emlékezetessé tételére egyszer leírtam 45 tanulságot, melyet az életben felfedeztem. Ezt a cikkemet olvasták mind közül a legtöbbet, így hát 90. születésnapom alkalmával itt van még egyszer"

Élt egyszer, valamikor réges-régen, egy messzi orosz falucskában egy öreg cipészmester. Pánov volt a neve, ám senki sem nevezte Pánovnak, vagy Pánov úrnak, de még csak Pánov cipésznek sem. Bárkivel találkozott, mindenki egyszerűen Pánov bácsinak szólította. Pánov bácsi nem volt túl gazdag. Egyetlenegy piciny kis szobával rendelkezett, melynek ablaka az utcára nézett. Ebben a szobácskában élt, és itt készítette, foltozgatta, javítgatta szorgalmasan a cipőket.

Ha az ember a napokban bemegy egy boltba, bevásárlóközpontba, vagy csak végigmegy az utcán, mindenhol hatalmas sokadalmat, kapkodást, stresszt tapasztalhat. Mindenki siet, csakhogy megvegye a kigondolt ajándékokat, legyen elég csomagolópapír, az összes ismerősnek rokonnak jusson valami. Olykor már nem is szívből, csak egyfajta kényszerből megy az egész. Pedig mindenki tudja, hogy nem ez kellene, hogy legyen a Karácsony. Erről is szól az alábbi kis személyes élmény.


Az utcán egy idős asszony falevelet gyömöszöl be egy fekete nejlonzacskóba. A zacskó szája valahogy összecsuklik, a lapát tartalmának a fele a földre hullik. Görnyedten áll a szemetes felett, összeszedi az erejét, újra felteszi a lapátra a falevelet, közelíti a zsák szája felé a lapátot, hátha most valamivel több falevél hullik bele a zsákba. 
A mai vasárnapon megint Max Lucadótól választottunk áhítatot, aki egy repülőgépen lezajló beszélgetésből kiindulva von párhuzamot Istennel való kapcsolatunkkal és istenképünkkel. Tanulságos a történet, érdemes elolvasni. Te ismered a pilótát?Egy igaz történet, egy tanúbizonyság, egy csoda a hitről, a barátságról és az életmentő mákos bejgliről, melyet dédapám mesélt el nekem. Amikor az ima erejében kételkedsz, olvasd el újra, hogy erőt meríts. Advent első vasárnapjára szántuk szeretettel a közel 70 éves története.A sokak által ismert történet a Mennyről és a Pokolról. Más hely, más emberek, más életfelfogás. Vajon mi tudnánk a mennyben élni? Ahol nagykanállal eszik az életet.. De mindenki csak saját magával törődik, vagy másokkal is. A különbség nagy. Éhség vagy jóllakottság.
Az élet egyik kulcsfontosságú kérdése, hogy milyen kapcsolatokat tudunk kiépíteni, kik vesznek körül minket, és velük harmóniában vagyunk-e. A kapcsolatok konfliktusokkal és lemondásokkal járnak, és könnyen kerülhetnek régen jó barátok is nagyon messze egymástól. Talán túl sokat várunk el a másiktól? Fogadjátok szeretettel Victoria Osteen írását.

Metaforák sokaságát használjuk, hogy megpróbáljuk megragadni Istennel való kapcsolatunk sokszínűségét. Ha ezeket a metaforákat úgymond emelkedő sorrendben vizsgáljuk, akkor egy ámulatos progresszió bontakozik ki a szemünk előtt. Ebbe kíván betekintést adni ez a kis írás.Wayne Rice egy írása. Sokszor felteszem magamnak a kérdést, (és talán nem vagyok ezzel egyedül), hogy vajon miért nem gyarapodik a gyülekezet, miért nem vonzó például a fiatalok számára az egyház. Talán ez az írás ad egy lehetséges választ a kérdésre.


Ismét egy Gyökössy történetet mutatunk, amelyben megtudhatjuk hogyan szerethetünk valakit mégis, aki annyi fájdalmat okozott nekünk, hogy képtelenek lennénk megbocsátani. Erre ad receptet ez a történet, hogyan győzzük le utálatunkat, hogyan tudjunk szeretni valakit?
 

Érzelmek, érzések… Kevés dolognak van ekkora hatása és ereje az életünkben. Ha jól érezzük magunkat, el se tudjuk képzelni, hogy az élet még ennél is jobb lehet. Ha rosszul érezzük magunkat, akkor olyan, mintha az egész világ ellenünk fordult volna. De szeretném, ha tudnád, hogy több vagy annál, mint amit érzel! Az érzéseid nem határozhatják meg, hogy ki vagy!

A híd az az eszköz, amely összekapcsolja, egyesíti azokat a helyeket, amelyek egyébként nem érhetnének össze. Alapvető a kommunikációban, metaforikus értelemben pedig felbonthatatlan köteléket jelent. A Genfest rendezvény füzetéből választottuk ezúttal útravalónkat, építsünk hidakat egymás közt volt a mottója a találkozónak. Ezt valljuk mi is.Gyakran felhúzod magad, megsértődsz másokon? Ez megakadályoz abban, hogy valóban szeretni tudd a másikat. Kapcsolataink állandóan próbára vannak téve, azonban megbocsátással és a sérelmeinken felülemelkedéssel legyőzhető sértődöttségünk és visszaállhat a belső lelki békénk. Ebben segít ez az írás. Ajánljuk mindenkinek, akinek nincs meg.Mindenki kapott valami tehetséget, ajándékot Istentől, amit ha megfelelően kibontakoztat, kitanul - mint egyfajta mesterséget - , sokra viheti az életben mind a saját, mind a többi emberek hasznára.
Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak. (1 Péter 4,10)


Ez a Wayne Rice által írt áhítat emlékeztet minket arra, hogy néha, vagyis inkább gyakran milyen szerencsétlenek és bénák tudunk lenni, mégis van Valaki, aki így is szeret minket, és értékeli erőfeszítéseinket akkor is, ha "szörnyű felfordulást csinálunk".  
"A megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja el..." (Ézs 42,3)Ez az útravaló ismét Pancsinellő és a famanók világába kalauzol el minket, akik ezúttal rejtélyes ajándékokat kapnak valakitől. Megfelelően fogják használni őket? És mi megfelelően használjuk a kapott ajándékainkat, adottságainkat? Ebben segít ez a nagyszerű kis mese, melyet meg is hallgathattok videó formátumban, vagy elolvashattok az Oldalon. Fogadjátok, meséljétek szeretettel!Victoria Osteen: Válj ügyes művésszé!
Sokszor negatívak vagyunk és elégedetlenek, ehelyett lehetnénk olyan művészek, akik szeretettel és bátorítással ajándékozzák meg a körülöttük lévőket. Figyeljünk oda szavainkra! Erre buzdít ez az írás is, fogadjátok szeretettel!

 "Van, akinek a fecsegése olyan, mint a tőrdöfés, a bölcsek nyelve pedig gyógyít." Péld 12,18
Victoria Osteen egy rövid írását ajánljuk nektek, amely az Elengedésről szól. Rengetegszer fordul elő életünkben, hogy siratjuk az elmulasztott dolgainkat, kesergünk rajtuk, pedig azokon már úgysem tudunk változtatni. Nem beszélve arról, hogy lehet, hogy Istennek így van velünk terve, és így sül ki életünkből valami egészen más, mint amit mi elképzeltünk, mégis egészen jó, ránk szabott történet. Fogadjátok szeretettel az írást!


Erre a vasárnapra Marton Renitől kaptunk egy saját szerzeményű áhítat-mesét a "Hogyan szeretett minket az Isten?" témára, a fényről amely ha egyszer betör az életünkbe, elűzi a lelkünkön terpeszkedő homályt. Mindez rendkívül stílusosan megírva. Ajánlom mindenkinek, aki úgy érzi, hogy sötétség van az életében. Fogadjátok szeretettel, katt a címre vagy ide!

Lázár Ervin: Az élet titka
Vasárnaponként egy-egy aranyos, tanulságos történetet szoktunk küldeni útravalóként. Ezúttal egy Lázár Ervin-mesét osztunk meg veletek, melyeket jól esik néha újra elővenni olvasgatni. A mese a Rácegresiekről, Pácegresiekről és az élet titkáról szól. Fogadjátok szeretettel! (katt a címre vagy ide)


A mai vasárnap egy vicces beszélgetést szántunk útravalónak, különösen az informatika és a számítógépek kedvelőinek. Hogyan telepíthetjük testünk számítógépére a szeretetet. Ebben segít a következő vicces sztori. Próbáljátok ki. Hátha sikerül. :)
Újra elérkezett Szentháromság vasárnapja! Igazság szerint, nekem személyesen ez az egyik legkedvesebb ünnepem, mert bár, az egyházi dogmatika kimondja, hogy az Istennek eme természetét emberi ésszel nehéz teljesen megérteni – amiről Szent Ágoston is értekezik - , de mégis ha belegondolunk és ráérzünk, valahogy adja magát. Az írást Gömbös Tamás küldte.


Pünkösdhétfői útravaló
Pünkösd hétfőre
írtuk ezt a cikket, Pünkösd jelentése, története, kiemelve a Szentlélek eljövetelét és az egyház (és közösségek) megalapítását. Miben segít nekünk a Szentlélek, hogyan vehető észre a műve a mi világunkban? Egyrészt hitünk folyamatos megújulásában, másrészt a közösség élményben. Egy osztrák pünkösdi keresztelő személyes élményével alátámasztva. Győrffy Lajos írása

Kedves Olvasók!
Először is köszöntjük az anyukákat egy képzeletbeli csokor virággal. Gondolkoztunk, hogy mit adjunk mára, több érdekes történet közül is választhattunk. Végül egy aranyos kis gyermekmesére esett választás, mely egy varázs-fiúról szól. Boldog Anyák Napját kívánunk!
A mai napon egy aranyos mesét osztunk meg Veletek. Hétvége van, vége a rohanásnak, aki meg szeretne állni pár percre, annak feltétlenül ajánljuk ezt a mesét. :) Ezúttal a könnyebbség kedvéért videóban, nem írott formában közöljük. A mese Pancsinellóról szól, és a többi hozzá hasonló foltmanóról, szürke pontokról és csillagokról. És persze rólunk, emberekről. :)A nagy tudósok körül számos legenda kering, ez alól Einstein sem kivétel. Biztosan sokan tudják, hogy ő valamilyen módon hívő ember volt, így több "istenes" történet is leng a neve körül, leghíresebb mondása pedig: "Az Isten nem kockázik." bejárta a világot. Itt éppen egykori egyetemi tanárának tanítja meg Istent.. Amikor egy diák vitázik tanárával, és végül a nebulónak lesz igaza, az különösen érdekes és izgató minden diák számára. Ezért is ajánljuk mindenkinek!Gyökössy példázat, ezúttal egy Örömmel megáldott néniről, akit a szerző személyes elbeszéléséből ismerhetünk meg. A történet egy állandó rettegésbeli, háborús időszakban játszódik, azonban ez a néni - Júlia - így is mindig derűs maradt. Titka pedig egyszerű.. Jó olvasást!Ismét a "Mai példázatokból" választottunk, ezúttal egy rövid történet, a könyv végén található "Arcok, emlékek" fejezetből. A ráerőltetett térítésről, "lelki gondozásról" szól. Azt hiszem tanulságos lehet mindannyiunknak, akiket valaha zavart, hogy a "többi ember" mennyire nem hisz, vagy mennyire nem Istennek tetsző életet él. Fogadjátok szeretettel!


Idővel... Sokszor halljuk nagyszüleinktől, idősebb ismerőseinktől, hogy idővel majd később megtudod, hogy mi miért van. Talán érdemes megfogadnunk néha tanácsaikat. Egy ilyen írást kaptunk és szeretnénk átadni, emberi kapcsolatokról, barátokról, elmulasztott teendőkről.. Idő múltán! Fogadjátok szeretettel!
Ökumenizmus
Az Ökumenikus imahét alkalmából két cikket is írtunk. Egyet Lajos, az ökumenikusság mai szerepéről, jelentőségéről a fiatalok szemszögéből. Ma már sokkal természetesebb, szerencsére kevesebb ellentét van a felekezetek között, nem bántjuk egymást. A második cikkben egy katolikus barátunkat, sógoromat - Barabás Pétert - kértük meg gondolatai összefoglalására. Ebben különbségeink hangoztatása és a másikban való hibák keresése helyett az Egységre és egymás kölcsönös elfogadására, megismerésére buzdít, valamint az ezért való imádság fontosságára. Olvassátok mindkettőt, akit érdekel a téma. Győrffy Lajos

A házasságról két cikk
Ezen a héten zajlott le a "Házasság Hete 2012" rendezvény az ország több településén, ahol színvonalas előadásokon, programokon, istentiszteleteken vehettek részt az érdeklődők. Ennek alkalmából a házasság témakörét jártuk körül. Mindketten megkértük fiatal házas nővéreinket, hogy írják le amit gondolnak. Barabás Petitől, Lajos sógorától ezt kaptuk: Minden nap mondj igent! ezt pedig Bálint nővérétől, Antal Zsófitól, egy félig könyvajánlót: ...ahelyett, hogy követed a szíved, vezesd azt... Mindkét fiatal ifjú házas, és első gyermeküket várják tavasz végére-nyár elejére :)

Bizonyára mindenki ismeri a "fővámszedő Zákeus" történetét. Azt azonban kevesebbe tudják elképzelni, hogy hogyan történhetne ez meg a mai korban. Egy újabb Gyökössy mese: Zákeus a cseresznyefán. Kedves kis történet, egy nyegle fiúról aki képes megváltozni, persze hogy egy lányért, pontosabban két szép szeméért. :) Fiúknak-lányoknak egyaránt ajánlható!


2012 első vasárnapi útravalóját Gyökössy Endrétől választottuk "Az elkésett BÚÉK" címmel. Az egymásra való odafigyelésről, integetésről valamint figyelmetlenségeinkről szól. A mai példázatok című könyvben található. Ajánljuk mindenkinek nemcsak ezt a történetet, hanem az egész könyvet. Igyekszünk az év során gyakrabban választani belőle. :)

Az ökumenikusság jegyében Böjte Csabával az ajándékozás témakörét jártuk körbe, többek között a 10.000.000 Ft-os szívünkről; a színek, az ízek, társaink és saját magunk ajándékáról. Karácsonyi útravaló, örök érvényű. Tudjunk örülni a körülöttünk lévő, természetesnek tűnő, Isten szeretetéből fakadó dolgainknak is. Hol van az Öröm forrása?

Egy nagyszerű írás Czakó Gábortól arról, hogy mikre pazaroljuk az időnket, mi velünk a Sátán terve, mik a fondorlatai. Segítségével talán átgondolhatjuk a számunkra igazán fontos dolgokat, kicsit átértékelhetjük a problémáinkat az életünkben. Mindenképpen olvasásra ajánlott, mert a Sátán már megtartotta a találkozóját!Steve Jobs halálával és egyik mondatával kapcsolatban született ez a cikk. Jobs, aki eredetileg lutheránus volt, egyszer azt találta mondani, hogy "A tudat, hogy hamarosan halott leszek, a legfontosabb eszköz, amellyel csak találkoztam, amely segít meghozni az élet nagy döntéseit."  
A restségről, a lehetőségek elmúlásáról, halál szerepéről és a terveink megvalósításáról szól az írás. Győrffy Lajos


A három fa története
Egy nagyon kedves mese a három fáról egy régi korból. Szembesít a vágyainkkal, aztán a csalódásunkkal, ha nem teljesülnek elvárásaink. De Isten a végén mindig megmutatja, hogy másképp is lehet még jó, sőt a legjobb nekünk. Aranyos történet, olvassátok szeretettel.

Isten és a fodrász
Ez a kis történet életszerű példával szemlélteti, hogy hogyan próbál nekünk Ő segíteni. Miért panaszkodunk, hogy nincsen Isten a világban, amikor mi magunk nem engedjük be ma őt az életünkbe? Erről szól ez a kis tanulságos történet. Osszátok meg mindenkivel! :)A két magzat története
Örök élet vasárnapján a sokak által ismert, beszélő ikrek avagy a Két magzat történetet mutattuk Nektek. Mi, akik ismerjük, jó újra és újra végiggondolni és valami újat felfedezni benne, akiknek pedig újdonság, jó a tudtukra hozni. Fogadjátok szeretettel!
Egy törött házasságról 
Reménység vasárnapjára egy érdekes történetet kaptunk levélben, nem csak házasoknak ajánljuk:) Egy eltörött házasságról szól, hogyan üresedhet ki, majd tölthető újra egy szerelem. Azért nem annyira vidám történet!
Ítélet vasárnapja: Jóságmérő
Ítélet vasárnapjára
, egy videóval a Jóságmérőről, ami megítéli az embereket a haláluk után. Csak azoknak, akik hisznek abban, hogy "egyedül Isten kegyelméből üdvözülhetünk", de legalábbis a magunk erejéből semmiképp! A videó némi iróniát is tartalmaz. Ne ítéljetek el minket érte! :) A festmény pedig Hans Memling, "Az utolsó ítélet" c. festménye.


A tízszabadság
Biblia vasárnapján egy sokak által ismert írást gondoltunk útravalónak, mely a Tízparancsolatot fogalmazza át pozitív állításokba, vagyis a Tízszabadsággá. Ahogy azt valószínűleg Isten nekünk eredetileg szánta. Sokak szerint, akik nem keresztények, a kereszténység csak arról szól, hogy mit NE csináljunk, mit nem szabad. Ez az írás talán nekik is válasz. Fogadjátok sok szeretettel!
Reformáció alkalmából arról írtunk, hogy mi fiatalok mit tudnánk hozzátenni az egyház vonzóbbá tételéhez. A reformáció alulról jövőségéről, és arról, hogy merjünk alkotni, terveinkkel, ötleteinkkel kiállni a többiek elé, hiszen biztosan lesz valaki, aki segít megvalósítani őket. Ha a saját, fiatalos igényeinknek megfelelő gyülekezetet, ifjúságot szeretnénk, csináljuk meg magunknak, lelkészeink segítségével. Végül feltesszük a kérdést, hogy mit tenne ma Luther, ha a mai korban élne. Győrffy Lajos
Na azért nem általában, de ez a cikk az imádság és a hálaadás fontosságáról íródott. Ne vegyünk semmit természetesnek, magától értetődőnek, ami jó körülvesz minket. Ahogy a szőlőmunkásos Mátyás király mesében is van, ne legyünk restek megköszönni még a mindennapi ételt is az asztalunkon. A lap alján pedig a videó, az Imádkozó kutyáról! Vicces :) Győrffy Lajos

Egy ilyen testvér
Paulról, egy utcagyerekről, egy menő sportkocsiról és az önzetlenségről szóló történet. Olvassuk, és gondolkozzunk a magunk önző gondolatairól, de arról is, hogy valakik mindig tudnak meglepetéssel szolgálni nekünk, és hogy mindig van még lehetőség újrakezdeni hinni a jóság erejében. Nem semmi történet!Képregény a hidakról!
Egy képregény a hidakról! Annak idején a nagy tanulási hullám fontosságát megkérdőjelezve született bennünk az igény erre a kis képregényre. Minden fáradságból tanulhatunk, minden próbánknak meglehet később a haszna. Ne blicceljük el a feladataink elvégzését. Erre buzdít ez a kis képsorozat. Tanulság mindenkinek!Képek az aratási hálaadásról
Ezen a szép őszi vasárnapon kicsit kilógó módon az aratási hálaadásokról írtunk, illetve vártunk képeket a szépen feldíszített oltárokról. Még mindig lehet küldeni, aki ezt olvassa, hiszen nem sokat kaptunk, ígérjük hogy beletesszük a diavetítésbe a cikk végén. A címünk: evifjusag@gmail.com.Az ima ereje
Egy afrikai bennszülött törzsről, egy onnan Európába kerülő misszionáriusról, egy énekcd-ről és az ima erejéről szóló történet. "Az ember haragja nem szolgálja Isten igazságát." (Jak. 1,20)
Fogadjátok szeretettel a történetet!A cserépedény
Egy ősi kínai mese a törött cserépedényről. Mindenkinek megvannak a maga gyengeségei, de olykor ezek miatt a gyengeségek miatt van lehetőség teljesen új dolgok érkezésére, megtapasztalására. Senki ne szégyellje a gyengeségeit, akkor is, ha sok rosszul eső szót kap érte másoktól. Úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk. Legalábbis Isten biztosan Úgy is szeret minket.Pesti samaritánus históriája
Legelső áhítat történetünket Gyökössy Endrétől vettük. "Kelj fel, mert minden emberből csak egyetlenegy él a Nap alatt. Nem tehetem meg azt, amit neked kell megtenned. Nem szólhatom azt, amit neked kell szólanod. Nem kereshetem meg azt, akihez te küldettél, hogy megbátorítsd őt és elmondd neki, amit én szóltam teneked. [...] Ha megmozdulsz, már fel tudsz ülni. Ha felülsz, már fel tudsz állni; ha felállsz, már el tudsz indulni; ha elindulsz és megkeresed, akihez küldettél és át tudod adni az üzenetet, akkor meggyógyul a te lelked és meggyógyul annak a lelke is, míg mindezt megcselekszed. Ezért kelj fel és eképpen cselekedjél."

Koczor Tamás napi útravalóit pedig itt olvashatjátok: http://www.facebook.com/groups/153980511353601/