2011. október 6.

Makovecz templomai (képek, videó) - Siófok


Mint bizonyára a legtöbben hallottátok a sajnálatos hírt, hogy elhunyt Makovecz Imre 76 éves korában. Az utóbbi évtizedek talán legmeghatározóbb építészéről ódákat lehetne zengeni, de félő, hogy kellő ismeret hiányában elsiklanánk fontos részletek felett. A lényeg, hogy művei maradandóak és kifejezőek, és nem kevés szállal kötődnek a kereszténységhez, azon belül pedig az evangélikus egyházhoz is a Siófoki Evangélikus Templom révén...

Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy egyáltalán nem értek az építészethez, leragadtam a LEGO  házépítésnél, viszont több Makovecz által tervezett épületben is volt szerencsém járni és nagy hatással voltak rám. Nemrégiben tavasszal épp a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem egymásnak dűlő kupoláit csodáltuk meg, korábban láttam már a paksi római katolikus Szent Lélek templomot, a szekszárdi Sió csárdát, a kakasdi Faluházat és nem utolsó sorban a már említett Siófoki Evangélikus Templomot is.
Utóbbi templom 1990-ben épült fel Makovecz Imre tervei alapján és '92-ben szentelték fel. Modern eszközök, népies elemek és belül fa borítás. Ezek ötvözete jellemzi legjobban a templomot. További információt maximum lopkodni tudnék innen (vagy az origo/index/wiki valamelyikől) vagy pedig abból a videóból amit pár hete (Még Makovecz halála előtt) találtam az MTV videótárban. Remélem nem bánják a siófokiak, hogy belinkelem :) (kattints ide !) Az akkori vasárnapi templomba menetelünkkel az egyik alapcélnak is sikerült eleget tennünk, hiszen a Balatonra járó hívek (németeknek német istentisztelet is szokott lenni) szolgálata éppolyan fontos volt, mint a helyieknek való templomépítés. Az alábbi diavetítésben próbáltam összegyűjteni Makovecz templomait illetve a piliscsabai egyetemről is pár képet. Ha valakit mélyebben érdekel az építészet, Makovecz szimbolikája, sok cikket talál Makovecz honlapján, vagy az adott épületek honlapjain is.
Végezetül hálás köszönet Makovecz Imrének munkáiért, nyugodjon békében!




A. B. hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése