2011. október 4.

Filmajánló, Élménybeszámoló: Hillsong - I Heart Revolution

Előző héten a szegedi evangélikus ifivel a  baptista imaházban jártunk, ahol a Hillsong United együttes által készített dokumentumfilm került levetítésre. Izgalommal vártuk az alkalmat, hiszen a zenekar számos dalát ismerhetjük a „Zarándokének” füzetből vagy a youtube-ról, valamint tavaly, a szegedi ifis zenekarunk karácsonyi koncertjén is nagy kedvvel adtuk elő néhány számuk magyar fordítását. Folytatáshoz kattints a címre vagy a "TOVÁBB"-ra.


A film sajnos nincs az általános moziműsoron, külön kell kérni vetítését – főleg gyülekezetek, egyházi közösségek szokták. Tavaly márciusban indult útra az országban, volt Szegeden is, de mivel akkor valami miatt nem tudtam elmenni, most nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy megint lehetőség lesz megnézni.
A zenekar Ausztráliában alakult, már több mint tíz éve, azóta folyamatosan járják a világot, hogy énekeikkel, dicsőítéseikkel közelebb hozzák Istent a közönséghez. Mára a világ egyik legnépszerűbb keresztény könnyűzenei együttesévé nőtték ki magukat. 2008-ban pedig egy filmet kezdtek el készíteni, melyben a turnéjuk során átélt élményeiket, tapasztalataikat mondják el, mutatják be. Három éven át tartó forgatás után jelent meg végül az „I heart revolution – We are all in this together”, magyarra fordítva hivatalosan „A szív forradalma” (a port.hu oldalon is írnak róla).

A film során megrázó képeket látunk a világ minden tájáról Dél-Amerikától Afrikán át Indonéziáig, szóba kerül többek között a nyomornegyedekben való élet, az éhezés és kilátástalanság, a gyermekrabszolgaság és –prostitúció; sokszor az egy városon belül meglévő iszonyatosan nagy társadalmi különbségek és vele együtt a „ma – szebbik oldalán lévő – emberének” nemtörődömsége, önközpontúsága. Az alkotás arra keresi a választ, hogy hogyan lehetne mindezek ellen tenni, és egyáltalán van-e úgy értelme az életnek, ha mindenki csak saját magáért él, hiszen így még az emberiség túlélése is veszélybe kerülhet.

A film célja nem titkoltan a fiatalok felelősségre ébresztése, valamint hogy rájöjjünk, az Istenben való összefogás nélkül nehezen tudunk tenni bármit is. Ehhez nagyon jó képi, hangi és szövegi meggyőző erőt ad. Ajánlom mindenkinek.
 Gy.L. hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése