2014. június 25.

Szélrózsa-liget: ökoprogramok a 10. találkozán


Az idei Szélrózsán a KIE-kávéházban lesznek megtartva a találkozó ökoprogramjai, amelyek megszervezésében az Evangélikus Fiatalok Oldala is besegített. Kattintás után láthatóak a pontos programok is bővebben. Gyertek!

Indítottunk egy facebook-csoportot is, ahol további érdekességeket olvashattok. 
https://www.facebook.com/groups/liget/

A Szélrózsa-liget programjai: 

07.17. 10:00 – „Boldogság kis lábnyommal”
avagy mi mindent tartogat számunkra a fenntartható fogyasztás?
dr. Zsóka Ágnes és dr. Csutora Mária egyetemi oktatók (BCE)

07.17. 14:00 – „Zene-öko-politika”
beszélgetés Kardos-Horváth Jánossal

07.18. 04:45 – „A hajnal csendje"
A Csendsátor és a Szélrózsa-liget közös programja

07.18. 11:30 – „Mire jó a felelősség?”
beszélgetés az atomenergiáról dr. Béres Tamás teológussal, egyetemi tanárral

07.18. 15:30 – „Nemzeti park a Kiskunságban”
Gilly Zsolt – a Kiskunsági Nemzeti Park növény-és állatvilága

07.19. 10:00 – „Öko–vetélkedő” az EFO-val
Kvíz és játékos vetélkedő az Evangélikus Fiatalok Oldala szervezésében
A Szélrózsa-liget facebook csoportjába feltett postok sok későbbi kvízkérdésben segíthetnek ;)
Helyszín: KIE-kávéház – itt: 10. Szélrózsa találkozó, Soltvadkert

Részletes leírások:

2014. július 17. 10:00 – „Boldogság kis lábnyommal” 
avagy mi mindent tartogat számunkra a fenntartható fogyasztás?

A pénz vajon tényleg nem boldogít? Létezik olyan társadalmi csoport, amelyik nem anyagias, de mégis boldog, vagy ez csak álom? A keresztény emberek boldogabbak az átlagnál? Mi a helyzet a környezettudatossággal, az ökológiai lábnyommal és a sokszor pazarló fogyasztási szokásainkkal? 

Ezen és ezekhez hasonló fenntartható fogyasztói létet érintő kérdésekre keresi a választ egy interaktív előadás keretein belül dr. Csutora Mária és dr. Zsóka Ágnes, akik a Budapesti Corvinus Egyetem oktatatói.

2014. július 17. 14:00 – „Zene-öko-politika” 
beszélgetés Kardos-Horváth Jánossal

Zenészként, énekesként és szövegíróként ismerik a legtöbben. A KAUKÁZUS, a K2 és a Szélrózsán is fellépő HAHÓ zenekar frontembere, illetve 21. századi trubadúrként egy szál gitárral is ad előadói koncerteket KAFKAZ néven. A másik arca öko. Annak idején „nagyon tüdőre szívta ezt az egész ökotudatosságot”. 2008-ban ökotudatos szövegírói és zenei munkájáért megkapta és a Kancelláriaminisztertől átvette a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet. Ezek mellett az LMP párttagsággal nem rendelkező támogatója és Pest megye 3-as számú választókerületében idén országgyűlési képviselőjelöltje volt. Lelkileg és testileg is készül a belátható időn belül esetlegesen bekövetkező energiaválságra. Mi pedig készülünk a kérdésekre, hogy jobban megismerjük és továbbvigyünk gondolataiból. 

2014. július 18. 04:45 – „A hajnal csendje"

Napkezdő „áhítat” a hajnalban kelőknek a tóparton zenével, énekkel és egy csésze forró teával. A Csendsátor és a Liget közös programján a napfelkelte, a természet ébredése lehetőséget ad a közös gondolkodásra a teremtett világ iránti felelősségünkről, tudatosságunkról és feladatainkról. Borús, esős idő esetén a program szombat hajnalban lesz megtartva. Találkozás a Csendsátorban!


2014. július 18. 11:30 – „Mire jó a felelősség?” 
beszélgetés az atomenergiáról dr. Béres Tamás teológussal, egyetemi tanárral

A paksi bővítés óta újra középpontba került az atomenergia Magyarországon. A valós társadalmi vita helyett inkább politikai téren vált hangossá a téma, azonban voltak figyelemreméltó civil megmozdulások is a télen, melyeken többek között felszólalt dr. Béres Tamás is, aki az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológiai Tanszékének ökoteológiával és környezetetikai dilemmákkal is foglalkozó tanára.

A mostani előadásán olyan kérdésekre keresi a választ, mint például mi a szerepe az egyháznak a kérdésben? Állást kell-e foglalni az egyházaknak ilyen súlyú kérdésekben, vagy nem? Miért fontosak a társadalmi egyeztetések és miért baj ezeknek a hiánya? Szabad-e olyan döntéseket hozni, melyek következményei beláthatatlanok a jövő nemzedékek számára? Szabad-e felelősséget vállalni olyan technológiáért, amely hatalmas kockázatokat rejt?


2014. július 18. 15:30 – „Nemzeti park a Kiskunságban”

„Az alföldi szép nagy rónaság”, Petőfi szülőföldje, a gémes kutak és a homokbuckák vidéke vajon miket jelent a ma embere számára? Hazánk második legnagyobb nemzeti parkja számos kevésbé ismert, mégis nagyon értékes természeti kincset rejt ma is, a Bugaci ősborókástól a kiterjedt láp-és mocsárvidékeken át egészen az ártéri erdők élővilágáig. A Duna-Tisza köze védett élőhelyeit és azok ritka vagy jellemző növény- és állatfajait Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Ökoturisztikai és Környezeti nevelési osztályvezetője mutatja be az érdeklődőknek. 

A képekkel és a különböző érdekességekkel színesített előadás után ajánljuk mindenkinek, hogy látogasson el a tó keleti partján lévő tanösvényhez is, ahol a kilátó is található.


2014. július 19. 10:00 – „Öko–vetélkedő” az EFO-val

Érdekel, hogy milyen világ vesz körül minket? Foglalkoztatnak az öko-témák? Mindened a kvíz vetélkedő, vagy csak akarsz egy jót játszani? Térj be hozzánk, és egy fergeteges kvíz-játékban vehetsz részt. Tesztelheted általános tudásodat, bővítheted öko-ismereteidet, kipróbálhatod magad versenyhelyzetben, nyomogathatod a gombokat! Segítségünkre lesz egy kvíz-gép is, amely századmásodperces pontossággal jelzi előre, hogy a játékosok közül ki jelzett leggyorsabban. Izgalmas? Gyere, ha elég bátor vagy! Csapatokat és egyéni jelentkezőket is szeretettel várunk. Hozd a szurkolótáborodat is.
Szervező: Evangélikus Fiatalok Oldala
Ajánlott korosztály: 14-25 év


Antal Bálint hídépítő (és szervező)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése