2013. október 2.

Luther-legendák: A tintatartó

Ahogy az evangelikus.hu-n is olvasható, elkezdődött a reformáció hónapja, így mi is szeretnénk eme időszakban néhány Luther-legendával hangolódni október 31-re. Elsőként "A tintatartó" történetét olvashatjátok oldalunkon.




Luthert gyermekkorától kezdve ördögök, rossz szellemek és démonok zaklatták. Legalábbis Luther ezzel magyarázza későbbiekben depresszióját. Wartburgi tartózkodása alatt félelmei az ördögi behatásoktól egyre erősödtek.

A sátántól és ördögöktől való félelem a késő- középkori vallásos életre rendkívül jellemző, a szülői neveltetés is ezt a képet használja.

Luther imádkozással, énekléssel vagy nagyon drasztikus módszerrel: a tintatartó elhajításával védekezett az ördöggel szemben. Luthert egyik éjjel az ördög ébresztette fel, mire Luther egy merész dobással hozzávágta a tintatartót.


Luther maga mesélte, hogy Wartburgban az ördög gyakran zaklatta. Viszont az a kijelentés, miszerint Luther az ördögöt egy tintatartóval kergette el, nem az "éjszakai harcokra", hanem a Biblia- fordításra utal.

Az a tintafolt, ami még a múlt században Luther Wartburgi szobájában látható volt, valószínűleg hamisítvány, ugyanis a foltot többször "kijavították", újrarajzolták, ill. kiszínezték.

forrás: http://www.luther.hu/tintenfass.html

Következő cikk Lutherről: Kathe Úr

2 megjegyzés:

  1. Mi láttuk tavaly a tintapacát, de ott is azt mondták, hogy a tintatartó úgy hat az ördög ellen, hogy azt használta a Biblia lefordításához. Egyébként érdemes elmenni oda:)

    VálaszTörlés