2013. január 13.

Hogyan ne add el magad?

Ma minden azt harsogja: csak akkor lehetsz sikeres, ha megtanulod, hogyan add el magad. De te nem szeretnéd.  
De meg kell élned, álláshoz kell jutnod, el kell tartanod a családod. Egyetemre felvételizel, vagy művész szeretnél lenni, és ráadásul tehetségesnek mondanak... Nagyon tetszik egy fiú/férfi vagy egy lány/nő, és szeretnéd a legjobb formádat mutatni felé. Vannak ésszerű kompromisszumok, melyeket meg kell kötnünk.


Felnőve azzal szembesülünk, hogy nem tehetjük mindig azt, amit szeretnénk. A föld nem a mi akaratunk szerint forog, nem állunk mindig a középpontban.
Mégis azt mondom: Ne add el magad!

Mert milyen az az állás, iskola, egyetem, karrier, életpálya vagy kapcsolat, ahol/amelyben nem vagy önmagad? Ahol mások szabályozzák minden mozdulatod, ahol a tehetséged nem azt a célt szolgálja, amire Isten adományozta, amikor feladod saját igényeidet valakiért, valamiért. De hogyan NE add el magad?

1. Ne légy trendi, ha nem akarsz! Sokkal jobb hatású, ha saját stílusod van, akár az öltözködésben, akár a frizurád megválasztásában vagy a viselkedésedben. Teljesen fölösleges ugyanazokat a buta, divatos dolgokat hordani, azokat a gesztusokat, mozdulatokat elsajátítani, amelyek ma menőnek, megnyerőnek, már-már kötelezőnek számítanak.



2. Légy trendi, ha nagyon szeretnél! Bár az emberek 80%-án rettenetesen mutat a csőnaci. Túl nagy a fenekük, vastag a combjuk, vagy éppen pipaszár a lábuk benne. Lehet, hogy te a 20 %-ba tartozol. Talán neked kifejezetten jól áll az amerikai tévéműsorokból vett, eltúlzott gesztikuláció, és képes vagy hozzá nagyon magabiztosnak mutatkozni.

3. Kerüld, ami hatásvadász! Ami szándékosan rikító, csak mert kitűnni vágyik, látszani, észrevétetni magát. Néha nagy a kísértés, hogy te is ebbe a csapdába ess. Mert szeretnéd megmutatni magad, a szépséged, a képességeid, az értékeid. Persze, ezeket nem kell véka alá rejtened, sokat veszítene nélküled a világ, de fontos, miként mutatkozol meg. Ha szerény vagy és visszafogott, sok felesleges szócsépléstől, alkalmatlankodástól, elpazarolt energiától menekülhetsz meg. Akkor csak azok találnak majd rád, vagy azokra lelsz te magad, akikre igazán szükséged van. Engedd el azt a téveszmét, hogy mindenáron ki kell tűnnöd a tömegből, különben beleolvadsz. Amikor már nem aggódsz ezen, a belső kisugárzásod emel ki a környezetedből.

4. Nyugodtan lehetsz őszinte! Sok embernek fontos a másik hitelessége. Ha meg nem sikerül egy kapcsolat, egy állásinterjú, egy felvételi, legalább tudod, hogy nem volt neked való, vagy te nem voltál odavaló. Gondolj csak bele, érdemes lenne olyan munkát kapni, ahol le kell tagadnod a gyerekeidet, különben szóba sem állnak veled, vagy azt, hogy 1-2 éven belül szeretnél kisbabát? Vagy a hited? Jó lenne sunyin lapítani, amikor esetleg számodra fontos eszméket vagy valóságokat kinevetnek, gyaláznak? És kinek kellenek hazug kapcsolatok?

5. Érezd és tanuld meg a saját határaidat! Lehet egy kapcsolat, állás, iskola nagyon vonzó, mégsem neked való. Mert nem illetek össze valakivel számos tekintetben, nem egyezik a meggyőződésetek. Vagy túl nagy számodra a követelmény, esetleg nem is a saját választásod alapján döntöttél egy életpálya mellett. Talán időközben jutottál elhatározásra: mást kell megtalálnom, más a hivatásom. Kell tudni nemet mondani valakire, vagy valamire. Még ha sajnálod is, ha fáj is. Látnod kell, meddig juthatsz el olyan kompromisszumok nélkül, amelyek megtétele megalkuvás lenne.

6. Hozz áldozatot, ha muszáj, de ne légy mártír! Esetleg nincs más választásod, mint elvállalni egy munkát, mert a családod éhezne különben. Ilyenkor nem lehet válogatni. De ha áldozatot hozol másokért, tedd méltósággal és egyben alázattal. Alázattal az élet felé, még inkább Isten előtt, méltósággal a többiek előtt. Ha olyan munkára kényszerülsz, amit nem választottál, nem szeretsz, akkor is maradnia kell egy kis idődnek a magad számára, amikor azt teheted, amihez kedved van. A kapcsolatokban is létezik áldozat, sőt, ott létezik csak igazán! Elengedhetetlen például a család normális működéséhez. A mártírkodás viszont egyenesen káros az őszinte viszonylatokra nézve.

7. Néha nem lehet megalkudni. Létezhet olyan élethelyzet, amikor tudod, mit kell tenned, de minden körülmény összeesküszik ellened. Ilyenkor kénytelen vagy harcolni, akár szembemenni a világgal. Legigazabb fegyvered lehet ilyenkor az imádság. Mivel már ismered a határaidat, így azt is tudod, mikor kell meghoznod egy ilyen döntést.

forrás: talita.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése