2012. december 9.

Útravaló: Ismered a pilótát?

A mai vasárnapon megint Max Lucadótól választottunk áhítatot, aki egy repülőgépen lezajló beszélgetésből kiindulva von párhuzamot Istennel való kapcsolatunkkal és istenképünkkel. Tanulságos a történet, érdemes elolvasni. Te ismered a pilótát?
Egy repülőgépen, a felszállásra várva, három utas beszélgetésbe kezd. Eszmecseréjük tárgya a gép pilótája.

„A” utas, aki nem hiszi, hogy van a gépnek pilótája, így szól: „Senki sem vezeti ezt a gépet. Egy számítógépes rendszer irányít minket a terminálból. A pilótafülke ajtaja be van csukva. Úgyhogy nincs semmi bizonyítékunk, ami ezt megcáfolhatná. Nincs pilóta.”

„B” utas nem ért vele egyet. „Ó, dehogynem. Van pilóta. Valaki ott ül a gép műszerfalánál. De ha már felszálltunk, akkor ő szunyókálni fog. Felviszi a gépet a levegőbe, aztán alszik egyet.”

Végül a harmadik utas is, az imént hallottakon felháborodva, hangot ad véleményének: „Önöknek fogalmuk sincs, mit beszélnek. Először is van pilóta. Másodszor, a pilóta éber, kompetens és kedves. Jól tudom, hiszen a férjem. Jól felkészült, körültekintő és eltökélt szándéka, hogy ezt a gépet sikeresen elvezesse az úticéljához. Jó kezekben vagyunk.”

Három utas. Három vélemény. Ez pilóta nélküli repülőgép. Egy gép egy nemtörődöm pilótával. Egy gép egy felkészült és odaszánt pilótával. Most tekerjünk előre néhány percet. A gépet légörvény rázza meg. Vajon a három utas ugyanúgy fogja ezt megélni? A három utas közül melyik fog a leginkább nyugodt maradni?

Semmi sem fontosabb annál, minthogy helyesen lássuk Istent. Mondom semmi. Láttam vagyonos, befolyásos, kiművelt embereket a halállal szembenézni. Gyáván, félelemmel telve rázkódtak, mint a nyárfalevél. De láttam egyszerű embereket, amint az utolsó lélegzetüket egy mosollyal és énekkel az ajkukon vették. Mi a különbség? Ismerték a pilótát.

Ismerned kell a pilóta szívét. Ezért van Jézus története leírva a Bibliában. Ő az egyetlen képünk Istenről. Ha Jézust ismerjük, akkor Istent is ismerjük. Istent ismerni pedig azt jelenti, tudjuk, hogy az utazás néhol rögös lesz, azonban a Pilóta? Hát igen, Ő tudja, hogyan vigyen minket biztonsággal haza.

Max Lucado

Magyar fordítás: ahitatok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése