2012. március 17.

Einstein, Isten és a Rossz

Ezen a vasárnapon egy Albert Einstein nevéhez fűződő mesét osztanánk meg. A nagy tudósok körül számos legenda kering, ez alól ő sem kivétel. Biztosan sokan tudják, hogy Einstein valamiféleképpen hívő ember volt, így több "istenes" történet is leng a neve körül, leghíresebb mondása pedig: "Az Isten nem kockázik." bejárta a világot. Itt éppen egykori egyetemi tanárának tanítja meg Istent.. Amikor egy diák vitázik tanárával, és végül a nebulónak lesz igaza, az különösen érdekes és izgató minden diák számára. Ezért is ajánljuk mindenkinek!


Egy híres egyetem tanára a következő kérdést tette fel diákjainak:
"Mindent, ami létezik, Isten teremtett?"
Egy diák bátran válaszolt: "Igen!"
"Tényleg mindent Isten teremtett?" - kérdezte újból a tanár.
"Igen, persze" - ismételte meg a diák. De a tanár felvetette: 
"Ha Isten teremtett mindent, ami létezik, akkor a rosszat is megteremtette. És az alapján, amire eddig jutottunk, állíthatjuk, hogy Isten a rossz." A diák először nem tudott mit válaszolni erre a definícióra, és csendben maradt. A tanár elégedett volt magával és kérkedett a többi diák előtt, hogy bebizonyíthatta, a válaszoló diák hite csak mítosz. 
De a diák újból jelentkezett: 
"Kérdezhetek öntől valamit?" 
"Természetesen!" - így a tanár. A diák tehát kérdezett: 
"Létezik-e hideg?" 
"Milyen kérdés ez, persze, hogy létezik. Te még sohasem fáztál?" A többi diák nevetni kezdett. A fiú válaszolt: 
"Valójában, uram, hideg nem létezik. A fizika törvényei szerint, ha jól belegondolunk, a hideg csak a meleg hiányát jelenti. Minden test vagy tárgy érzékeny a környezetváltozásra vagy az energiaátvitelre. Az abszolút nulla tulajdonképpen a meleg hiánya. Akkor ezen a hőmérsékleten minden anyag mozgás-, és reakcióképtelen lesz. A hideg nem létezik. Az ember ezt a szót a nem elegendő meleg érzésének kifejezésére találta ki."

A diák folytatta: 
"Létezik sötétség?" 
"Persze!" válaszolta a tanár. A diák: 
"A sötétség ugyanúgy nem létezik, az csak a fény hiányakor jön. A fényt tudjuk vizsgálni, a sötétséget nem. Használhatjuk Newton módszerét arra, hogy a fehér fényből töréssel sok színt kapjunk. Azonban a sötétséget nem tudjuk mérni. A fény egyetlen sugara megtörhet a sötétben és meg tudja azt világítani. Hogy tudja megmérni, milyen sötét a világűr? Hát úgy, hogy megméri a fény erősségét, amit ad. Ugye így van helyesen? A sötétség egy szó, melyet az ember talált ki, hogy körülírhassa, mi történik, amikor nincs fény."

Végül a fiatalember megkérdezte tanárát: 
"Uram, létezik rossz?" 
"Persze" - válaszolta, még mindig a tanár. 
"Látjuk az ember naponkénti embertelenségében a másik felé, látjuk a bűnözők tömkelegében a
világban. Ez nem lehet semmi más, mint rossz." 
"Valójában rossz nem létezik, uram, legalábbis önmagában nem. A rossz Isten hiánya. Ugyanúgy, mint a sötétség és a hideg esetében. Ez egy szó, amivel az ember azt szerette volna kifejezni, hogy kevés van Istenből, hogy hiányzik Isten. Isten nem teremtette meg a rosszat. A rossz annak az eredménye, hogy az ember híján van Isten szeretetének.
Isten szeretete az Ő ajándéka a szívünkbe. Úgy, mint amikor felkapcsoljuk a villanyt, vagy kizárjuk a hideget." A tanár leült.

Akinek tetszett, itt elérhet egy hasonló történetet, mégegyszer Einstentől.

1 megjegyzés:

  1. A történet nagyon jó, de hiba, hogy Eisteinnek tulajdonítják. Így kissé hiteltelenítik az egyébként tökéletesen jó érvelést. http://www.urbanlegends.hu/2012/06/az-ateista-professzor-esete-az-ifju-einsteinnel/

    VálaszTörlés