2011. október 30.

Vasárnapi Útravaló: Tízszabadság!


A mai vasárnap a Biblia vasárnapja. Egy sokak által ismert írást gondoltunk útravalónak, mely a Tízparancsolat fogalmazza át pozitív állításokba, úgy ahogy azt valószínűleg Isten nekünk eredetileg szánta. Sokak szerint, akik nem keresztények, a kereszténység csak arról szól, hogy mit NE csináljunk, mit nem szabad. Ez az írás talán nekik is válasz. Fogadjátok sok szeretettel.

Én vagyok az Úr a te Istened. Ne legyen más Istened!
Szabad lehetsz a félelemtől!
Nem kell kozmikus hatalmak vagy emberi rendszerek foglyaként élned. Nem függsz a pénztől, földi sikertől, megszabadulhatsz az önmagad körül forgástól. Nem leszel kiszolgáltatva szektavezéreknek, propagandistáknak, ideológusoknak, szenzációhajhász újságíróknak, vagy éppen saját magad ártó gondolatainak.
Ha engem szeretsz, szabad lehetsz a félelemtől!

Ne vedd hiába Istened nevét!
Szabad lehetsz a tiszta beszédre!
Engem sem kell kényszerítened, hogy segítsek neked. Nem várom el tőled, hogy kegyes imamalom legyél, hiszen a Mindenhatóként is barátod vagyok, és szabadon segítek neked. Nem kell átkozódnod és esküdöznöd, szavadnak önmagában hitele lehet. Ha bosszúság ér, nem kell istenkáromló szavakat kiáltanod vagy mormognod.
Ha engem szeretsz, szabad lehetsz a tiszta beszédre!

Szenteld meg az ünnepnapot!
Szabad lehetsz a teljesítmény görcsétől,
amely miatt halálra dolgoznád magad. De szabad lehetsz a féktelen szórakozás kísértésétől is. Megállhatsz egy időre csendben énelőttem, fáradt tagjaid és borzolt idegeid megpihenhetnek nálam. Mert szólni szeretnék hozzád, szeretnék rád bízni valamit, ezért kérlek, szánd rám ezt a napot. Nem kell tétlenül nézned, hogy ünnepeidet elveszik, megrabolják ősi hagyományaidat, jeles napjaidat.
Ha engem szeretsz, szabad lehetsz a teljesítmény görcsétől.

Tiszteld atyádat és anyádat!
Szabad lehetsz a gyengéd szeretetre.
Nem kell mindent dacosan elutasítanod: szüleidet vagy tanáraidat, a régi szokásokat és hagyományokat. Megértő lehetsz szüleid hibája iránt is, tisztelettel nézhetsz idős emberek barázdált arcába. Szívesen tartózkodsz családod körében, nem kell lenézned az egyszerű rokont sem.
Ha engem szeretsz, szabad lehetsz a gyengéd szeretetre.

Ne ölj!
Szabad lehetsz az élet tiszteletére.
Nem kell többé farkastörvények szerint élned, kíméletlen konkurenciaharcban és pusztításban. Meg fogod becsülni a másik életét és egészségét, még csak gondolatban sem kell őt a pokolra kívánnod. Szemed megnyílik az erdő és a madarak szépségére, még a meztelen csigát sem fogod eltaposni. Nem kell agyonhajszolnod magad, tönkretéve egészségedet, szívinfarktust vagy gyomorfekélyt szerezve. Felismerheted, hogy a teremtettségben minden ajándék, amit én szeretnék átadni neked, hogy vigyáz rá.
Ha engem szeretsz, szabad lehetsz az élet tiszteletére.

Ne paráználkodj!
Szabad lehetsz kísértő gondolatoktól,
nem kell hogy érzékeid rabja légy. Életed a hűségben teljesedhet ki, nem kell mindenáron kitörnöd, mint valami fogságból. Nem kell szexlapokat bújnod, vagy mocskos filmeket nézned, nem szorulsz rá az alkalmi partnerekre. Felismerheted, hogy a nemiséget és a szerelmet is ajándékként kínálom neked, nem vonok meg tőled semmit, ami szép, ezért hát nem kell kerülőutakon hajszolnod a gyönyört.
Ha engem szeretsz, szabad lehetsz kísértő gondolatoktól.

Ne lopj!
Szabad lehetsz a tisztességes munkára,
megbecsülve mások anyagi és szellemi értékeit. Nem kell ravaszkodással vagy ügyeskedéssel próbálkoznod, még a villamoson sem fogsz bliccelni. Selejtet piacra nem kényszerülsz dobni, nem hamisítasz magnókazettákat. Nem akarsz már idegen tollakkal ékeskedni, mások ötleteit sajátodként továbbadva. Ha iparos vagy, mindenről tudsz számlát adni, ha sportoló, nem használsz doppingot. Alkotóként megbecsülöd a szerzői jogot, örülni tudsz mások sikerének.
Ha engem szeretsz, szabad lehetsz a tisztességes munkára.

Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!
Szabad lehetsz az igazság képviseletére,
nem rablod meg embertársaid becsületét. Az igazság mellett akkor is lesz bátorságod kiállni, ha ezzel te húzod a rövidebbet. Nem állsz be a pletykálkodók vagy sárdobálók közé, akik mindenkiben csak a rosszat keresik. Távol áll tőled a káröröm. Eszköz lehetsz abban, hogy az újságok ne hazudjanak, a tévéműsorok ne pocskondiázzanak senkit, s a politikusok őszinték legyenek. Szabad lehetsz a kicsinyes féltékenységtől, ezért szívesen beszélsz mások sikereiről és erényeiről. Nem engeded, hogy lefizessenek téged, a becsületedet nem vásárolhatja meg senki. Igaz ügyért hátrányt is el tudsz viselni, még a szenvedés vállalására is képes leszel.
Ha engem szeretsz, szabad lehetsz az igazság képviseletére.

Ne kívánd felebarátod házát!
Szabad lehetsz minden irigységtől.
Nem ácsingózol a másik tulajdona után, nem akarod öltözködését és viselkedését majmolni. Elismered, ha valaki többet tud nálad, sőt szívesen tanulsz tőle. Nem fáj neked mások sikere, hanem együtt tudsz örülni mindenkivel.
Ha engem szeretsz, szabad lehetsz minden irigységtől.

Ne kívánd felebarátod házastársát, szolgáját, szolgálólányát, barmát vagy bármiféle tulajdonát!
Szabad lehetsz a harmonikus életre,
amelyben el tudod fogadni önmagadat, nem akarsz többnek látszani annál, mint ami vagy. Nem versengsz senkivel abban, hogy kinek van szebb kertje, gyorsabb autója, modernebb televíziója. Felismered, hogy másik boldogulása a te érdeked is, ezért közös az örömötök és közös a gondotok. Fel sem merül benned a gondolat, hogy valaki házastársát elcsábítsd, hiszen tudod, hogy ők összetartoznak. Nem kell az örökös vágyódásban és görcsben élned, hanem megelégszel azzal, ami a tied, s hálával fogadod mindazt, amit adok neked.
Ha engem szeretsz, szabad lehetsz a harmonikus életre.
(Ernst Lange nyomán Dr. Fabiny Tamás)

Gy.L. hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése