2014. június 5.

A soltvadkerti Szent Korona Cukrászda

A Büdöstó és Soltvadkert város bemutatása után szánjunk egy cikket a város (egyik) legnagyobb nevezetességére, a méltán híres Szent Korona Cukrászdára is. Reméljük sok fagyizásban és sütizésben lesz részetek az idei Szélrózsán. :)


A cukrászda
A Szent Korona Cukrászda fagylaltjait és süteményeit már az egész országban ismerik, sőt külföldön is letette a névjegyét a három évtizede működő családi vállalkozás. Szervánszky László cukrászmester gyermekeivel és a mögöttük álló csapattal készítik különleges - ízben és színben egyaránt harmonizáló - fagylaltokat, finom és gyönyörű süteményeket, tortákat, házias jellegű pogácsákat, pitéket és lepényeket. A királyi választékhoz méltó az impozáns környezet is, ahol szívesen megállnak az átutazók, és az ország messzi tájairól is beillesztik programjukba a cukrászdalátogatást. Jó parkolási lehetőséggel rendelkezik a város szívében, valamint a tágas belső tér mellett a hangulatos kerthelyiség is a betérő vendégek kényelmét szolgálja. A hely 2005-ben megkapta az év cukrászdája címet.

Sütik, fagyik:
Az 1971-ben alapított cukrászda süteményválasztéka naponta a forgalomtól függően 40-90 féle, ebből hagyományos sütemény 15-20 féle naponta. A messzi földről is idezarándokló vendégek általában 30-féle fagylaltkülönlegesség közül választhatnak, melyek igen gazdagon feldíszített fagylaltkelyhek formájában is rendelhetőek, fogyaszthatóak. Egyedülálló fantáziatorták sok gyermeknek szereznek kedves meglepetést, de igen közkedveltek a fagylalttorták is.

Cukrász Múzeum:
A cukrászdában egy különterembe a cukrász élet régiségei is láthatóak, képek itt.

Irodalmi kávéház:
A Szent Korona Cukrászda életében az egyik fontos terv volt, hogy egyszer majd Irodalmi Kávéházzá is alakuljon. A közelmúltban bekövetkezett bővítés lehetővé tette, hogy az utóbbi években a Szent Koronával kapcsolatos számtalan történelmi-kultúrális előadásnak is helyet adott. Már 2008-ban felavatásra került a cukrászda udvarában egy Wass Albert szobor. Majd 2009-ben a költészet világnapján nyílt meg az a nem mindennapi kiállítás, mellyel valóban irodalmi paradicsoma lehet Vadkert és az ország kulturális életének. Az "Irodalmi-kávéház" belterében elhelyezésre került 52 bronzplakettből álló portré-sorozatot dr. Windecker Zoltán, a város nyugalmazott aljegyzője készítette. Jannus Pannoniustól kezdve Szabó Magdáig olyan magyar ajkú költők-írók kaptak helyet a cukrászdában akik verseikkel, műveikkel, tanításaikkal örök időkre feliratkoztak a magyar irodalmi élet legnagyobbjai közé. A tervek szerint a jövőben egy-egy író-költő munkássága köré rendezve tartanak itt irodalmi esteket, rendhagyó magyar órákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése