2013. november 10.

Márton napra

Tegnap ünnepeltük Luther Márton születésnapját, aki pontosan 530 éve született. Ma viszont egy másik Mártont ünneplünk, aki Szombathelyről származik, majd katolikus szent is lett később. Szent Mártonról maradhat meg az a történet, amikor a hidegben egy fázó koldus láttán elhasította ruháját, és neki adta a felét. Életét csodák és gyógyulások kísérték, tömegeket térített meg, ő alapította 361-ben az első európai szerzetes kolostort, és ő volt az is, aki a püspökké választás elől egy libaólba menekült, de a gágogó libák elárulták rejtekhelyét. Fogadjátok szeretettel Szent Márton napján a megemlékezésünket egy videóval és egy kis személyessel!

Kisiskolásként már hetekkel Márton nap előtt kezdtük készíteni technikaórákon lampionjainkat, melyek egy Medve-sajtos doboz aljára ragasztott mécsesből, és egy általunk szépre (vagy esetemben kevésbé szépre) színezett, a dobozra körkörösen ragasztott vékony papírból álltak. Az egészet fel lehetett lógatni egy hurkapálcára egy kétoldalt rögzített kis madzaggal. Ezekkel vonultunk végig aztán kisvárosunk utcáin, Márton napi dalokat énekelve. A fényes, éneklő menet a sok kis világító ponttal a sötétben, örökre az emlékezetembe vésődött.

Persze másoknak lehet hogy a libaevés vagy az újbor ünnepe ugrik be elsőként. Mi evangélikusok pedig főleg Luther Mártont szoktuk ünnepelni ilyenkor is, tudomást sem véve a "katolikusok ünnepéről". Most mégis egy rövid videóban Szent Márton életét mutatjuk be. Fogadjátok szeretettel ezt is!




A Márton nap történetéről pedig itt olvashatsz bővebben vagy itt: Wikipedia Szent Márton

Aki pedig Luther Mártonról szeretne olvasni, ajánljuk Luther legendák sorozatunkat!


Gy. L. hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése