2013. április 4.

Bemutatkozik a fehérvári IFI

Ebben a cikkben a magyarországi evangélikus ifik bemutatását folytatjuk, ezúttal a fehérvári ifi kerül sorra. Székesfehérváron nemrég Gábriel koncert volt, ahol egy nagyszerű szeretetvendégséggel lepett meg minket az ifjúság. Nagyon jól éreztük magunkat náluk, a koncert utáni hosszúra nyúlt falatozás és beszélgetés kapcsán jött az ötlet, hogy az ifi mindenképp bemutatásra kerüljön az EFO-n. Ezt az írást fogadjátok most szeretettel, nagyon érdemes elolvasni és ötleteket meríteni belőle. 


Azt, hogy mi az az IFI, mindenki tudja. Vagy majdnem mindenki. De hogy mi az a FIFI, NYIFI MIFI? Ezt talán csak mi, fehérváriak értjük. Hajdanán ugyanis elhatároztuk, hogy mindig együtt maradunk, rendszeresen összejárunk. Így alkotjuk majd felnőttként a Felnőtt IFI-t (FIFI), később, öregedvén a Nyugdíjas IFI-t (NYIFI), és így leszünk majd egyszer közösen a MIFI, azaz Megboldogult IFI tagjai. De ez már régen volt. :)

Jelenleg két ifi működik nálunk (bár a kettő egyre gyakrabban összekapcsolódik): Pénteken délután 4 órától a kisifi, vagyis a TÖKMAG találkozik. Ez a középiskolások köre. Utána este 6 órától (vagy ki mikor érkezik…:) ) a nagyifi, vagyis a KÖMÉNYMAG gyűlik össze. Ennek vagyok én is tagja. Bár mi már lassan inkább a FIFI felé közelítünk…

Hogy könnyebben képet adjunk magunkról, megkérdeztem a társaságot, mi az, ami az ifinkről eszükbe jut. Íme néhány válasz:

  • olyan hely, ahova jó elindulni, és jó megérkezni 
  • baráti közösség –Balatonlellék, filmnézések, közös fagyizások, mozizások, nagy séták, pizzázások, palacsintázás
  • énekkaros próbálkozások, partizán kórus 
  • széles spektrumú, érdekes, izgalmas témák, amit mással nem igazán beszélhetünk meg (akár vallás, akár magánélet) 
  • VIDÁMSÁG 
  • olyan emberkék, akikre mindig lehet számítani 
  • közös programok: farsang, szilveszter, Balaton-túra, kirándulás, ifjúsági istentiszteletek, Passió 
  • focikupa, nagyvelegi táborok, Szélrózsa 
  • az a társaság, ahol otthon érzem magam, a helyemen vagyok

De mi is az, ami minket összetart, ami hétről-hétre, évről-évre idevonz, összegyűjt minket?

Egyrészt a TÁRSASÁG. Talán meglepő kissé, mert nagyon sokfélék és meglehetősen különbözőek vagyunk. Van köztünk gépészmérnök, építésztanuló, pénzügyekben és könyvelésben jártas, tesi és német tanár, informatikus, tanítójelölt, bölcsis néni, leendő óvónéni, autószerelő, médiás kamerás ember (a pontos meghatározást sajnos nem tudom…), gyógyszerész, valami menedzserféle is akad, sőt most már színésznövendék is. Vannak matektagozatos „kockák”, és vannak művészlelkek. Van, aki az állatokért rajong, és van, aki a gépekért. Van, aki legszívesebben mindig énekelne, és van, aki hallgatni is alig bírja. Van, aki a focit szereti, és van, aki inkább Forma 1 párti. (Voltak is nagy vitáink :) ). Mégis egy közösség vagyunk. Igazi közösség, amiben számíthatunk egymásra. Legyen szó akár fizika- vagy matekkorrepetálásról, nyaralóhely biztosításáról, vendéglátásról vagy macskamegőrzésről és persze nagy beszélgetésekről, lelki támaszról.

Így aztán összekötnek minket a közös ÉLMÉNYEK is. Év közben az ifiken kívül is gyakran találkozunk; szeretünk közösen sétálni, fagyizni, filmet nézni, focizni, biciklizni; közös szilveszterek, farsangok, ökumenikus ifik vannak mögöttünk (és talán még előttünk is).

Minden évben részt veszünk a Fejér-Komáromi Evangélikus Egyházmegyei Focikupán. Ha időnk engedi, edzéseket is tartunk előtte. Idén fiaink ezüstérmesek lettek, úgyhogy nagyon büszkék vagyunk rájuk! De a lánycsapatunk is évről-évre fejlődik. Számomra különösen meghatározó és jó élmények a közös focizások, hogy a fiúk milyen szépen játszanak velünk, lányokkal.

A nyár jó részét is együtt töltjük. Szívesen veszünk részt közösen a nagyvelegi ifjúsági táborban, a Szélrózsán. Több alkalommal szerveztünk magunknak „építőtábort”, amikor néhány napon át egy-egy kisebb gyülekezeti ház környékét próbáltuk rendbe tenni, szépítgetni. Mert közösen még a munka is jobban megy :). Így voltunk Fehérvárcsurgón, Gyúrón, és Tordason. A feladatok mellett persze bőven jutott idő kikapcsolódásra is: foci- és röpimeccsek, csocsómérkőzések, tábortüzek, éneklések, grillezések, fürdőzések szép emlékeit őrizzük. Minden évben ellátogatunk törzshelyünkre, Balatonlellére, ahol nagy mókázásokat rendezünk :). Szeretünk együtt biciklizni is: a Velencei-tó kerülése már nem okoz nagy nehézséget, de túl vagyunk a Balaton körbetekerésén is. (Páran már fejből ismerjük a part menti biciklis pihenőhelyeket :).)

Ifink fontos összetartó ereje a közös SZOLGÁLAT. Amikor nem saját szórakozásunkra, hanem mások örömére teszünk valamit.

Szívesen kapcsolódunk be évről-évre a „72 óra kompromisszum nélkül” nevű országos megmozdulásba, amikor 3 napon keresztül szociális vagy ökológiai feladatokat látunk el. Már profi kerítésfestőink, lombsöprőink és szemétszedőink vannak :).

Rendszeresen tartunk ifjúsági istentiszteleteket: részt veszünk a liturgiában imádsággal, igeolvasással, és zenéléssel, egy-egy jelenettel tesszük kicsit különlegessé az alkalmat. Ez jó lehetőség arra, hogy az ifjúság bekapcsolódjon, és igazi részévé váljon a gyülekezetnek. A zenélés öröme, az istentiszteletekre való felkészülés pedig számunkra is hitbeli megerősítést ad.

Több alkalommal adtunk már elő színdarabot is. Nagyon megdolgoztunk a „Kilenc kő” című darabbal: olykor mókás, vidám, olykor keserves próbák után szép előadás kerekedett belőle, mi pedig azóta is szívesen idézzük egy-egy részét. „De ez már régen volt.”

Mindez viszont talán kevés lenne ahhoz, hogy megmaradjunk egy közösségként. A legfontosabb, ami miatt együtt vagyunk, EVANGÉLIKUS HITÜNK. Ennek révén kerültünk ide, egy csapatba, ez az, ami itt tart minket, és ez az, ami megkülönböztet minket más közösségektől. A hitünk az, ami szeretetre, elfogadásra indít minket egymás és mások iránt; ez az, ami nagy beszélgetéseket indít, ami dalra fakaszt, de ami el is csendesít; ami nagy örömök forrása, és nagy bánatok vigasza. Ez az, aminek révén otthon érezhetjük magunkat itt, az ifiben.

Hát ilyenek vagyunk mi, fehérváriak.

És bár nagyon összeszokott, baráti társaság ez, szívesen fogadjuk az újonnan jövőket is.

Úgyhogy szeretettel várunk minden Fehérvárra érkezőt! :)

Bencze Réka és a fehérvári ifi, hídépítők

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése