2012. szeptember 16.

Útravaló: Hidak építése

Mai útravalónkat a Genfest füzetéből választottuk. A rendezvényen kapott csomagunkban volt egy füzet, melyben a programok mellett érdekes írásokat olvashattunk, ezek közül egyet írunk most le. A rendezvényről itt olvashattok élménybeszámolót, egy nemzetközi hangulatú, sok fiatallal megrendezett a világ egységéért létrejött találkozóról van szó. Let's bridge - Építsünk hidakat!


A híd az az eszköz, amely összekapcsolja, egyesíti azokat a helyeket, amelyek egyébként nem érhetnének össze. Alapvető a kommunikációban, metaforikus értelemben pedig felbonthatatlan köteléket jelent.

Honnan a vágy, hogy hidakat építsünk?
Azt szeretnénk, hogy az emberiség egy nagy család legyen. Ez egy nagyra törő terv, amely túlszárnyalja az emberiség határait, mivel ez Isten terve a világról. A Genfest alkalmat ad, hogy átéljük az egyetemes testvériséget; igazi kapcsolatokat akarunk építeni, megtalálni a jót a másikban, hidakat építeni generációk, nemzetek, civilizációk, vallások között... Mindannyian képesek vagyunk hidakat építeni a másik ember felé... Hogyan érjünk át a másik partra?

A hídépítés közben piszkos lesz a kezünk
A másik ember iránti szeretet nem fél attól, hogy osztozzon a nehézségekben azzal, akinek leginkább szüksége van konkrét segítségre és támogatásra. Az építkezésnek ez az első szakasza.

Az építkezéshez pilléreket kell felállítanunk
Az építkezés második szakasza: a híd pilléreit szeretettel kell megalapoznunk. Az aranyszabály, amely minden vallásban közös, "azt tedd a másiknak, amit te is szeretnél, hogy veled tegyenek", egy pillér, egy radikális döntés, amelyet meg lehet élni a mindennapokban. Csak akkor tudunk igazi tartóoszlopokat építeni, amelyek nem dőlnek össze, ha állhatatosan kitartunk a szeretetben.

A híd megépítése
A két part között az összeköttetéshez és a távolság legyőzéséhez sokszor arra van szükség, hogy leküzdhetetlennek tűnő akadályokon lépjünk túl. Minden nehézség, amelyet ugródeszkának tekintünk, a cél felé közelít minket, és miután átértünk a túlsó partra, még nagyobb szabadságot és teljességet élünk át. Az életben szembe kell néznünk a fájdalommal, és ez képessé tesz minket arra, hogy jobban szeressünk, emberibb emberré tesz minket. Aki szeret, nem áll meg, és ez reményt adhat a világnak. Az Evangéliumban Krisztust nagy hídépítőként ismerjük meg.

Átkelni a hídon
A híd új utakat nyit meg, párbeszédre ad lehetőséget, és ötleteket ébreszt a politika, a gazdaság, az orvostudomány, a művészet terén... Mindazokkal együtt, akik részt vesznek ebben a tervben, sokféle úton járhatunk annak érdekében, hogy megvalósuljon az Egyesült Világ.


Ez állt a Genfest füzetben. Keressük a hídépítés lehetőségeit a környezetünkben is!
Összefoglaló cikkünket a Genfest találkozóról itt is olvashatjátok!

Gy. L. hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése