2011. december 15.

Lokalitás: Szegedi szokások - Ádventi vásár

Mielőtt még a cím és a kép alapján valaki arra gondolna, hogy a Dóm téri esetleg a Széchenyi téri városi szervezésű vásárokról írok, - bár azok is gyönyörűek, országos szinten kiemelkedő hangulattal és programokkal - most mégis az előző vasárnap, december 4-én sorra került, Szegedi Evangélikus Ádventi vásárról írnék.


Minden év ádvent egyik vasárnapján a szegedi evangélikusok összegyűlnek a templom körül, hogy megmutathassák portékájukat. Az árukat nagyrészt maguk készítik, legyenek ezek karácsonyfadíszek, fülbevalók, nyakláncok, igés-kártyák, angyalkák, gyertyák, csengettyűk, mézeskalácsok, játékok, állatkák, rajzok. Az eladók a népes ifjúság tagjai, a vásárlók között pedig nem ritkák azok a gyerekek sem, akiknek az iskola még csak a jövendőjükben szerepel. Ennek az oka az is, hogy minden hónap első vasárnapján Szegeden, az evangélikus templomban a 10 órás, "felnőtt" istentisztelet előtt, 9 órától már családi istentisztelet várja a gyermekeket és persze szüleiket. Ez most egybeesett a vásárral is. De erről majd még később, szépen sorjában.

A vásár közben a gyerekeket (és egyes felnőttebbeket is) különféle játékos programok várták. Lehetett kalapáccsal ereszcsatornába dobott, majd abban felgyorsulva a szabadba távozó diókra, összetörés céljából kalapáccsal lesni vagy párokban egy kivágott arcú Szentcsalád drapéria mögé állni egy fénykép erejéig. Közben természetesen a forró tea, süti és pogácsa is várta a megszomjazó, fázó vagy éhség gyötörte embereket. A felnőttek vásárlási kedvét pedig egy halom könyv hozhatta meg végképp, melyekhez jelképes áron lehetett hozzájutni.

Szegeden egy hónapban kétszer van Úrvacsora. A második és a negyedik vasárnapon. A maradék kettőn az istentisztelet után a "terefere" keretében tea és süti mellett lehet beszélgetni egy kellemeset, persze csak akinek nem kell hazarohanni ebédet főzni a család számára. Az első vasárnap családi istentisztelet várja a gyerekeket (most már hamarosan kitérek erre is mindjárt), míg a harmadikon - számomra - különleges, énekelt liturgiás istentisztelet várja a templomba tévedőket. Az Úrvacsorához egyébként egy érdekes szokás kapcsolódik: itt ugyanis nem csak két kört mennek a lelkészek (kenyér, bor), hanem előtte egy áldásos kört is, ahol mindenki kap "a fejére" egy igeszakaszt áldásképpen.

A decemberi családi istentiszteleten egy bábelőadás várta a gyerekeket. Szófiáról, a csigáról, aki Betlehembe igyekezett, hogy meglássa a születendő Megváltót. Útközben sok állattal és emberrel is találkozott, akik követték őt, így végül népes csapat köszöntötte a Kisdedet az ifi által előadott mese szerint. Remélem a gyerekek is élvezték a bábozást, mert mi az ifivel nagyon. :) A bábelőadás videója itt elérhető, letölthető!

Az ádvent további része sem marad programok nélkül a szegedi evangélikusoknál, most szombaton ugyanis (dec. 17-én) 15 órától ádventi szeretetvendégséget, 17 órától pedig ádventi koncertet tartunk. Szeretettel várunk mindenkit ezekre az alkalmakra is!

Gy. L. hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése