2014. május 30.

Soltvadkert - mit érdemes tudni az idei Szélrózsa városáról?

Nemrég írtunk egy cikket a 2014-es Szélrózsa helyszínének, a soltvadkerti Büdös-tó környékének bemutatásáról. Ezt itt olvashattátok. Hamarosan a híres cukrászdáról is fogunk közölni egy külön cikket. Most magáról a városról is írunk egy rövid ismertetőt, hogy mindenki képben legyen a történetet és a nevezetességeket illetően. Ismerjétek meg Soltvadkertet!


Soltvadkert a Duna-Tisza közén, a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában az 53-as és 54-es közutak kereszteződésében fekszik. Vonattal a Budapest–Kelebia-vasútvonalon érhető el. Kb. 7500 lakossal rendelkezik.

A várost 1900-tól nevezik Soltvadkertnek, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal. Az alapításra emlékeztető 1376-os évszám a város címerében is látható. A török hódoltság idején ez a vidék elnéptelenedett, lakatlan pusztává vált. A gazdálkodás fellendítése érdekében az 1740-es évek elején először német és szlovák, majd magyar családokat telepítettek az Orczy-birtokra, akik kitartó munkával termékeny területté tették a napsütötte homokbuckákat. A szorgalom tehetséggel párosulva nemzedékről nemzedékre szállt, mely virágzó szőlő- és gyümölcskultúrát teremtett. Ma is ez biztosítja a lakosság nagy részének megélhetését.

Az egyik legszebb középület a volt Lukács-kúria, a mai városháza, amely az 1820-as években épült. Számos emlékmű és szobor állít emléket az elődök helytállásának. A város műemlék épületei a barokk református templom (1794), klasszicista evangélikus templom (1836) és szintén klasszicista római katolikus temetőkápolna (1847). Az evangélikus templomról itt olvashattok bővebben. Egyházunk óvodát és iskolát is működtet a városban.

Az üdülőszezonban tartott rendezvényeket – horgászverseny, országos motoros találkozó, bor- és sörfesztivál – több tízezren látogatják. A város legrangosabb szórakoztató rendezvénye az októberi többnapos Szüreti Fesztivál, amelynek gazdag kulturális- és sportprogramokkal. A város határában található a Vadkerti-tó már a múlt század elejétől is kedvelt fürdőhely, több mint 50 hektáros vízfelülettel és környezettel szolgálja az üdülők, a horgászok és az idei Szélrózsa résztvevőinek szórakozását. A város egyik legnagyobb nevezetességéről, a Szent Korona Cukrászdáról még írunk majd külön is.

A hely híres szülöttei a Frittmann testvérek, akik 2007-ben az Év borásza díjat is kiérdemelték. Boraik közül érdemes néhányat kóstolni, kínálatukban megtalálható a Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, Kékfrankos rosé, Kékfrankos, Oportó, Kadarka, Merlot és Cabernet Sauvignon is. Rajtuk kívül talán még Szávay Ágnes teniszezőt ismerhetitek többen Soltvadkertről.

Néhány szóban a távolságokról és arról, hogy miért érdemes kerékpárt hozni a mostani Szélrózsára. Bár a távolságok gyalog is megjárhatók, a tó és a város, illetve Soltvadkert és Kiskőrös között is jó, aszfaltozott kerékpár út van. A kempingtől 1,3 km-re van egy nagyon jó vendéglő és egy gyerekgokart pálya, városközpont (cukrászda, evangélikus suli, templom, sportcsarnok) 3,7 km, a vasútállomás pedig 5,3 km. Kiskőrös, Petőfi szülővárosa pedig kerékpárral 12 km. Az idei 10. Szélrózsára biciklitúrát is szervezünk, melynek kiindulási pontja a Tolna megyei Váralja, az 1996-os első Szélrózsa helyszíne. Erről bővebben itt olvashattok. A július 16-20-ig tartó Szélrózsáról általában pedig itt.
Ismerkedjetek a várossal, aztán vegyetek részt a nyári fesztiválon, hogy együtt tölthessük el azt az öt napot. :)

forrás: wikipedia, soltvadkerti honlapok
Gy. L. hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése