2013. március 7.

Soltvadkert, te csodás! - A '14-es Szélrózsahelyszín bemutatása

És íme elérkezett a korábbi Püspökdesszertes beszámolónkban már beharangozott cikk A helyszínről. Nem szeretnék túlzásokba esni, de nem titkolt szándékom így a tavasz elején, hogy a jövő nyári fesztiválszellemet kicsit megidézzem. 2014. július 23-27, 10. jubileumi Szélrózsa, Vadkerti-tó. A "tovább" után ízlelgessük kicsit a fotókat, a helyi fiatalok véleményét és a színtiszta elfogultságot :)
A februári Szélrózsa utótalálkozón jelentette Gáncs Péter püspök úr, hogy a 2014-es találkozó helyszíne a Soltvadkert melletti Büdös-tó lesz. Itt egy pillanatra összerázkódtam, mert bár ismerem a helyszínt, bíztam benne, hogy a finomabb, hivatalos Vadkerti-tó név fog csak elhangzani. 


(balról) Homoki Pál, Gáncs Péter püspök úr és Mesterházy Balázs Szélrózsa-atya

Szóval kezdjük rögtön a büdösség megmagyarázását. Először is semmivel sem büdösebb a Balatonnál :) Egyes helyi legendák szerint a lovakat fürdették benne. De hogy ez mennyire bizonytalan, azt az is bizonyítja, hogy Kiskőrösön gyakori feladat az iskolában a gyerekeknek a név eredetéről legendát írni.

Az origo.hu viszont előbányászott valami régi jegyzőkönyvet, miszerint: "A Czebe pusztai birtok déli végénél van egy tó, melly Büdöstó név alatt ismeretes. A Kiskőrösieknek ez nyári fürdő 's vadászainknak kedves mulató helyük, minthogy a víz némi erősítő 's gyógyító erővel bír, s a vadmadarak ott nagy csapatokban tanyáznak." 

A kiskőrösi tourinform honlapja szerint: "Nagy valószínűséggel az egykor kenderáztatóként funkcionáló tó felől áradó kellemetlen szagról kapta a Büdöstó nevet a település nagyvize, aminek jelentős jód, valamint kéntartalma is különös szagot ad."

Itt a strand nagyban: http://static.orszagalbum.hu/nagy/1235518560.jpg

Túllépve a szag és a név problémáján, következzenek a puszta tények. A tó kb. 5 km kerületű, körbesétálható, homokos talajú, a strand részén pedig fokozatosan mélyülő. Ezenkívül van egy (fizetős) horgászövezet, ami  plusz lehetőség a másik szemében szálkát kereső, elcsendesülő embereknek. A szemközti part a nádasé, rengeteg szép madárral tarkítva, ahol a lenti képeken látható kilátó is megtalálható. A strandon csúszda, rengeteg büfé, gyerekeknek játszótér, homokos foci-röplabda pálya, épített színpad és vízibicikli-kölcsönző, illetve egy kis ABC is van. A strand mellett közvetlenül kezdődik a 2000 fős kemping, illetve az üdülőövezet. Elvileg bicikli kölcsönző is van, de gondolom valószínűleg nem a Szélrózsa-tömegre alakította ki a kínálatát, így erősen javallott kerékpárt hozni, főleg annak, aki szeretne a városba többször is fagyizni menni :) Merthogy ez a legjobb az országban. Ez tény. Ha nem hiszed, járj utána. (És ahogy lenni szokott, a cukrászdák is osztódással szaporodnak, nyílt még egy zseniális fagyizó, ami bár kisebb, de a "mester túlnövi a tanítványát" gondolatmenetén született.)

strandfocipálya télen

Néhány szóban a távolságokról és arról, hogy miért érdemes kerékpárt hozni. Bár a távolságok gyalog is megjárhatók, a tó és a város, illetve Soltvadkert és Kiskőrös között is jó, aszfaltozott kerékpár út van. A kempingtől 1,3 km-re van egy nagyon jó vendéglő és egy gyerekgokart pálya, városközpont (cukrászda, evangélikus suli, templom, sportcsarnok) 3,7 km, a vasútállomás pedig 5,3 km. Kiskőrös, Petőfi szülővárosa pedig kerékpárral 12 km.

a strand főtere, általában a nagyszínpadok is itt szoktak lenni

Most pedig következzen két helyi fiatal véleménye. Török Jucus vadkerti- és Slajkó Pali kiskőrösi fiatalokat kérdeztem meg, hogy mit gondolnak a helyről:
"Győrffy Lajostól hallottam először a hírt, hogy Soltvadkerten lesz a 2014-es Szélrózsa. Nagyon meglepődtem, először nem is hittem neki! :D Aztán nagyon megörültem, bár az is igaz, hamar eszembe jutott, hogy talán a hely kicsi lesz, hiszen a Szélrózsa igen nagy rendezvény, és remélem, minél többen eljönnek. Kétségtelen, hogy nagyon kellemes környezet lesz a Vadkerti-tó. A Balatonban való fürdőzésnek is sok ember örült tavaly. Titkolt reményem, hogy a vadkerti jobb lesz, mint a balatoni. Persze, ha jobban belegondolok, a dolog már eldőlt.  A híres fagyink mindent visz. :)) " - Török Jucus
"Soltvadkert nem feltétlen maga a város, hiszen arról nem nagyon tudok beszélni, bár ott is megtalálható Magyarország egyik kiváló cukrászdája, ha nem a legkiválóbb. Soltvadkertben szerintem mégis a Vadkerti-tó vagy más néven a "Büdös"-tó a legszebb. Hiszen a környékbeli embereknek nem feltétlen van lehetőségük elmenni egy hosszabb hétvégére akármelyik nagyobb városba, hogy ott kikapcsolódjanak. A tó egy kikapcsolódási közeg a számukra, ha nem is bír akkora látványossággal, mint mondjuk a Balaton vagy a Velencei-tó, de ennek a tónak is megvan a maga varázsa. Itt is szinte ugyanazok a lehetőségek mint máshol, csúszdázás, hekk, lángos, sör, bor és egyéb hasonló dolgok. Az emberek nem csak nyáron, hanem télen is kihasználhatják a tó adta lehetőségeket (korcsolyázás). Mégis szerintem a nyári időszak az, amikor a tó az aranykorát éli, hiszen akkor telik meg a part fürdőző, napozó emberekkel, esténként sétáló párokkal. A két legnagyobb esemény a bor és a sör fesztivál, amelyek két hét különbséggel vannak megrendezve a nyár közepén. Ilyenkor a fiatalok nyaralókat bérelnek ki, és egész hétvégén lent vannak a Büdös-tó partján. Ezek a hétvégék a bulizásról és az együtt töltött időről szólnak. Ezekben az időszakokban a tó megtelik élettel." - Slajkó Pali
Esetleg egy welcome drink a regisztrációnál?
Szándékosan végére hagytam a talán legfontosabb tényezőt, a helyi közösséget. Soltvadkert, Kiskőrös és környéke az ország egyik legsűrűbben lakott vidéke evangélikus szempontból. Mindkét városban evangélikus iskolák és óvodák működnek, Kiskőrösön pedig gimnázium és szeretetotthon is. A kiskőrösi evangélikus cserkészcsapat azt hiszem egyedülálló az országban, ráadásul a felnőttek és az idősebbek is rendkívül aktívak, ami szintén a közösség megtartó erejéről tanúskodik. Jól működő helyi piacok teli s tele vannak helyi élelmiszerekkel, ami az erős hagyományőrzés eredménye is. Ezek mellett a két város jól működő baptista, pünkösdi, katolikus és református gyülekezetekkel rendelkezik. Azt hiszem a 10. jubileumi Szélrózsa is valahogy a közösségben, közösségekben csúcsosodik ki. Az evangélikus fiatalok közösségében, a testvérközösségben, helyi közösségekben és az Istennel/Jézussal való közösségben. Bár még nem tudni, hogy mi lesz az új mottó, de Fonyódliget után biztos lesz miből meríteni.

A. B. hídépítő 
Részben helyi ismeretségű :)

Minden út nádasba vezet... (kép a kilátóból)

a kilátó
Evangélikus iskola

Az a híres Szent Korona cukrászda
Evangélikus templom a cukrászdával szemben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése