2013. december 7.

Mi NEM kell egy boldog karácsonyhoz?

Reklámok? Multik? Pénz? Néha elhatározom, hogy úgy megyek el "A" pontból "B"-be, hogy egyetlen autómárkát, bolti logot, vagy reklámtáblát sem veszek észre. Bízom benne, hogy egyszer sikerül, de eddig a legjobb rekordom is csak kb. 2 perc volt. És mostanság egyre nehezebb a dolgom. Kezdődik az őrület, minden kereskedő próbálja kiszuggerálni, kicsalogatni a zsebedben lapuló pénzecskét. Az sem gond, ha nem lapul ott semmi, hiszen a jövőbeli jövedelmedet előre is elköltheted. Nagy biznisz ez mindenkinek. Vannak boltok, akik decemberben termelik az éves bevételük 20-30%-át. Vannak olyanok, akik a reklámjaikon keresztül hatnak az érzelmeidre, vannak akik a szádba adják a szavakat, ajándékötleteket, pusztán segítő szándékkal. Aztán néha még a TV-t is bekapcsolom, vagy felmegyek a netre, és még ott is látok 1-2 reklámot. Persze mind a karácsonyról szól. Tudod, ilyenkor decemberben mindenkiből előjön a jó, a nemes lélek, az emberség...



... vagy épp az állatság. Az alábbi videóban amerikaiakat látsz küzdeni pusztán "szeretetből". Erről szól a fekete péntek az USA-ban, ami a hálaadást követő péntek elnevezése, és egyben ott a hagyományos karácsonyi bevásárlási szezon kezdete.


Hát az az érzésem, hogy ezek az amcsi nők nem látták a Tesco reklámját, mert akkor oda mentek volna a nagy verekedés helyett. A Tesco ugyanis az idei karácsonyi ömlengésében elárulta a nagy titkot, hogy mi kell az igazán boldog karácsonyhoz: egy kis meglepi, egy kis tapasztalat, meg egy kis Tesco. Hmm, mi más is kellhetne nekünk...



Rossz a sorrend! Hiszen miután mindent megtaláltunk ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki az ünnepből, rá kell jönnünk, hogy nem is tudjuk miről szól az ünnep. Az IKEA tudja! Kívánság, a gyerekek türelmének tesztelése, süti, család, blablabla, és végül jön a poén: a karácsony az otthonról szól! Nem, kedves svéd testvéreink, a karácsony, nem az otthonról szól, és főleg nem a bútorokról.


Aztán jön a végén a Coca-Cola. Újfent bevált a recept. Mikulás - pipa, valami jó dal - pipa, pozitív üzenet - pipa. Fura, hogy a kivilágított kamion elmaradt, de sebaj, van jobb is. A Mikulásunk hullócsillagot lő ki (mert hogy igazit nem tud az égből küldeni?), aminek hatására az emberek jobbá válnak. A végén pedig a Coca-Cola tolmácsolásából megtudhatjuk, hogy az öreg "Santa" hisz bennünk. Persze ezt illik viszonozni valahogy, de nem tudom, hogy most megint kezdjek el benne hinni, vagy csak magamba higgyek, vagy vegyek egy Colát és le van tudva ezzel a viszonzás?


Szerényen megjegyzem, hogy én maradnék a klasszikusnál. Tudod, a Jézusos sztorinál. Nekem ez a régimódi bejön. Az öreg Mikinek meg üzenem: "ne haragudj, de én inkább másban hiszek. Jó fej vagy, köszi mindent!" Ugyanezt üzenem a multiknak és a plázáknak is. Remélem nincs harag. Még annyit üzenek nektek is, kedves olvasók, hogy ne menjetek boltba, ha nem tudjátok, hogy mit akartok venni. Kutatások lehet, hogy nem bizonyítják, de a józan ész igen, hogy így nagyobb eséllyel vesztek felesleges, értéktelen, haszontalan dolgokat. Persze mindenki vásárol, csak az a kérdés, hogy mit, mennyiért és kinél. Legyen hasznos annak, akinek adod, és ha lehet, jó helyre kerüljön a pénzed. Az se baj ám, ha használt (pl. antikvárium), az árat meg úgyis a zsebed-eszed diktálja. Aztán ha véletlenül ragaszkodsz az elvekhez, és magad készítesz minden ajándékot, az se baj, én nem ítéllek el! Sőt, ha csak kiskereskedőshöz, illetve helyi árushoz vagy hajlandó elmenni, akkor sem :) 

Kellemes karácsonyi készülődést!
Bálint

1 megjegyzés:

  1. Egy karácsonyi reklám, ami mond valamit: http://www.youtube.com/watch?v=pSLOnR1s74o

    VálaszTörlés