2013. október 18.

Legendák Lutherről: A villám


Luther Márton alkalmas személyiség volt arra, hogy sok legenda és anekdotát szőjenek róla. Luther korában még javában hittek a boszorkányok és ördögök létezésében, természetfeletti hatalmak működésében és a világvége közelségében. Ezek a legendák és anekdoták sokszor nem tartalmazzák a teljes igazságot, de a történetek rendkívül szórakoztatóak.




"Segíts, Szent Anna, szerzetes akarok lenni!"

Luther élete 1505. július 2-án Stottenehim mellett gyökeres fordulatot vett. Az eddigi életvidám egyetemistából egy alázatos, Isten kegyelmét és irgalmát keresõ szerzetes lett.

Luther a magisztrátus megszerezése után az erfurti egyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Éppen Erfurtba utazott otthonról, amikor borzalmas viharba került.

Néhány órai járásra volt csak Erfurttól, mikor közvetlen közelében földbe csapot egy villám. A légnyomástól földhöz vágódott és halálfélelmében szent Annához kiáltott: "szerzetes akarok lenni!" Érdekesség, hogy ezen a napon Mária ünnepe volt, de a felajánlást mégis szent Annának, a bányászok védõszentjének tette.

Luther többször is elmesélte ezt a történetet élete során. Az viszont biztos, hogy már a vihar elõtt is elgondolkodott a szerzetesi fogadalomtételen.

Apja heves tiltakozása és fenyegetése ellenére is megtartotta fogadalmát: július 17-én belépett az erfurti Ágoston rendi Fekete kolostorba, és szerzetessé lett.


Előző Luther-cikk: Luther és a pápa                         Következő: A 95 tétel legendája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése