2012. november 29.

Vallomások a Bibliáról (2. rész)


 Nemrégiben olvashattátok az 1. részt, melynek most jön a várva várt folytatása. Mondjuk a folytatás szó kicsit félrevezető, mondjuk úgy a második, egyben utolsó részben olvashatjátok Gy.L. hídépítő testvérünk pályázatra szánt gondolatait.

A Biblia? A Biblia egy nagyszerű könyv. Amellett, hogy hiteles korrajz és hű a 2-3000 évvel ezelőtti történelemhez, ahogy szoktuk mondani „Hitünk alapköve” is. Különösen az evangélikusoké, már csak a Luther által hangoztatott „Sola Scriptura” miatt.

Hiteles, mert ugyanúgy leírja a később fölmagasztalt Dávid király szörnyű vétkeit vagy a „főszereplő” zsidó nép tévelygéseit, mint az annál sokkal magasztosabb dolgokat, valamint ha olvasunk az akkori emberekről, rájöhetünk, hogy ugyanolyanok, mint mi vagyunk, hasonló problémákkal. Vannak vámszedők, farizeus(kod)ók, kegyesek, képmutatók, erősek és gyengék. Tehát azokban a helyzetekben akár mi is lehetnénk! Ráadásul a jók se csak jók és a gonoszok se csak gonoszok, mint sok korabeli mitológiában.

Szó szerint kell-e venni, vagy nem? Mindkét hibába könnyű beleesni. Nem szabad elfelejteni, hogy a Bibliát külön emberek írták, más-más látásmódokkal, más-más korokban. Pont ettől lett nagyszerű. Mindig az akkori emberek Istenhez való viszonyulását mutatja meg, amikben mi is ráismerhetünk saját istenképeinkre, gondolatainkra, félelmeinkre, egyszóval hitünkre.

Ne feledjük azt sem, hogy a Biblia nem a „Mennyből szállt alá”, mint a Korán, hanem hús-vér emberek írták a saját szemüvegükön, hitükön át. Épp ezért furcsa lenne szó szerint venni például a Jelenések könyvét, de nem szabad takaróznunk azzal sem, hogy bizonyos dolgokat „csak jelképesnek” tekintünk, és nem veszünk komolyan.

A Biblia olvasása az egyik legjobb lehetőség, hogy Jézust követve normális életünk lehessen, ahol szeretetben, megértésben, békében élhetünk embertársainkkal. A Biblia által mutatott út lehet életünk „Erős Vára”, vagy kősziklája, amelyre építhetünk. De nem szabad megijedni, ha valamit mégsem értünk benne, hisz a Biblia az emberiség állandó rejtélye marad, ugyanúgy, ahogy az életünkben sem tudunk mindig mindent megérteni és megmagyarázni. Mindenkit bátorítok én is, hogy olvassa a Bibliát és drukkolok, hogy megtalálja benne a válaszokat élete kérdéseire.

Gy.L. hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése