2012. szeptember 4.

Beszámoló a Genfest találkozóról

Még mindig Genfest. Egyszerűen megéri róla írni, sokat adott. 12.000 fiatal a világ minden tájáról, közös programok, egymás országainak és helyzetének megismerése képeken, ételeken át; zászlókkal való fényképezkedés, koncertek, teli Sportaréna, vonulás keresztül Budapesten. Mindezt az Egyesült Világért. A Szeretetben egyesült világért. A bonyhádi evangélikus ifivel vettünk részt a három napos alkalmon.


Let's bridge! - köszöntöttük egymást csütörtök este a metróból kifelé a Városligetben mindenféle nyelven beszélő emberekkel. Már a 0. napon sikerült megtölteni 3-4000 emberrel a Petőfi Csarnokot, ahol a Genrosso Együttes Streetlight című musicaljét hallgathattuk meg. Másnap, a hivatalos programon és helyszínen az Aréna előtt már 10.000-nél is több fiatal várta a közös megnyitót egységben, vidáman. Hatalmas köröket alakítottunk, ahol az aktuális mindenki által ismert számokra táncoltunk, vonatoztunk, vagy a brazilok teremtettek fantasztikus légkört különféle dobjaikkal.

Különböző országok prospektusai
Eközben kicsit odébb a kelet-európai országok mutatkoztak be standok segítségével, ahol fehérorosz teát, litván és lengyel sütiket kóstolhattunk, tanulhattunk viccesen szlovákul, fényképezkedhettünk a bolgár néptáncosokkal. Jó volt látni, hogy az amúgy néha nem épp legjobb viszonyú országok egymás mellett beszélgetnek, egymás zászlóival fotózkodnak.

Este megkezdődött a megnyitó is, majd a koncertek. Bár az én zenei ízlésem nem szokott ezekhez a dalokhoz, mégis jól esett látni az őszinte lelkesedést, a világ minden tájáról érkező zenészeket és a tömeg hullámzását a megtelt sportarénában. A valódi programok és a hídépítés szombat délelőtt kezdődött. Megható történeteket, bizonyságtételeket hallhattunk szomorú sorsú országokból, nehéz tragédiák utáni talpra állásokról, fontos döntések meghozataláról; internetes videókapcsolatot létesítettünk Új Zélanddal, Indonéziával, Kanadával és más helyi "kis-Genfestek-kel".

Külön öröm volt, hogy nemcsak a helyszínen ülő 12.000 fiatal, hanem a DunaWorld TV nézői és az internetnek hála az egész világ követhette az eseményeket, ki-ki a saját nyelvén, hiszen az Arénában is különböző frekvenciákon sugározták több nyelven is a fordításokat. Délután pedig együtt indultunk az Arénától a Városligeten keresztül a Szent István-térhez, majd a Lánchídhoz, ahol az előre megbeszélt módon játszottuk el a flashmobot, adogattuk egymásnak aláírt sálainkat és válthattunk pár szót bármelyik résztvevővel.

Engem legjobban a világ egységének megteremtése, mint fő cél fogott meg. Nyelvre, vallásra, bőrszínre való tekintet nélkül mindannyian megélhetjük egymásban a szeretetet, egymás teljes elfogadását, ha a sokszor hangoztatott fő mottó - "azt tedd másokkal, amit szeretnéd, hogy veled is tegyenek" - szerint élünk. Biztosan nem könnyű félretennünk előítéleteinket, különbözőségeinket és megértenünk a többi ember okait, gondolkodását. De mivel Isten minket közösen teremtett embernek és azt szeretné, hogy egymással éljünk ebben a világban, nekünk keresztényeknek - és más békéért kiálló embereknek - mindenképpen a feltétel nélküli szeretet (még ellenségeink felé is!) belülről fakadó érzésével kellene egymás felé lennünk. Nagyon nehéz néha. Mégis ehhez kérünk sok erőt egymástól és egymáson keresztül Istentől.

Egy néhány kép a csoportunkkal a facebookról.
Az előkészületekről és a zenélésünkről: itt olvashattok 
A Fokoláré mozgalomról pedig itt: Fokolár mozgalom
A rendezvény hivatalos honlapja: www.genfest.org

A DunaTV honlapján vagy itt újra megnézhető: http://www.genfest.org/live


Győrffy Lajos hídépítő

2 megjegyzés:

  1. Valóban hihetetlen élmény volt! :) Köszönöm, hogy elrángattatok magatokkal!

    VálaszTörlés