2012. szeptember 6.

Zenesarok: ZöldGomb

Mai cikkünk a ZöldGomb együttest mutatja be, akik dallamos temperamentumos zenét játszanak, egy videót róluk láthattok a Duna TV Új Nemzedék című műsorában is, itt (10:40-től). Az együttes szintén a Genfesthez kötődik, hiszen tagjai a Fokoláré mozgalomban is résztvesznek.



„Egy lépés. Egy tett a másikért.
Egy apró erőfeszítés.
Egy döntés.
Egy darab elvesztése önmagadból.
Egy új kultúra, az adás kultúrája.
Egy út, amit ha bejársz,
Azzá válsz,
Aki igazán lenni szeretnél…”

A ZöldGomb együttes vagyunk. Március 11-ei koncertünkkel megkezdtük az „Egy lépés” turnét, amit a lemezünk bemutatása mellett azért is szerveztünk, hogy minél több fiatalhoz elvigyük az ősszel Budapesten tartandó ifjúsági világtalálkozó, a GENFEST hírét. Ezzel szeretnénk mi is megmutatni a világnak, hogy a fiatalságban komoly erő van. Sokaknak reményt adhatunk azzal, hogy láthatóvá tesszük: vannak jóakaratú, nagylelkű, hívő fiatalok, és nem vagyunk egyedül.

Kikből áll az együttesünk?
A Fokoláre Mozgalomhoz tartozó magyar fiatalok vagyunk, dalainkkal a fiatalokat szeretnénk megszólítani – nem rábeszélő, nagy szavakkal, hanem a zenével és a zenébe foglalt tartalommal, az evangélium életre váltásának vágyával.

Mikor és hogyan született meg az ötlet, hogy együttest kellene alapítani?
Az ötlet 2005 nyarán a mozgalom ifjúsági táborában fogalmazódott meg bennünk, amikor nagyon hiányzott a közös zenélés. Akkor néhányan elhatároztuk, hogy a jövő évi táborra készülünk valami zenével. A szavakat tettek követték és megalakult a ZöldGomb együttes.

Hogyan jött a ZöldGombnak az ötlete és mit jelent ez a név?
Az első próbáink hangulatát sokszor hatalmas katasztrófa jellemezte, próbáltunk koncentrálni, de nem ment, próbáltunk figyelni egymásra, de nem ment, fejetlenség volt, hamisak voltunk… Valaki kitalálta, hogy milyen jó lenne, ha mindenkinél lenne egy gomb valahol, amit hogyha megnyomna, azzal jelezné a többiek felé, hogy ő készen áll, elkezdhetjük a dalt. Erre egy lámpa párhuzamosan kigyulladna a keverő pulton. S ha a keverő pulton mindegyik lámpa égne, akkor a technikus jelezne, hogy indulhat a dal, mert mindenki koncentrál. Ez a kifejezés, hogy zöld gomb egy idő után szállóigévé vált, és amikor valaki úgy érezte, hogy nem vagyunk a helyünkön, hogy nem figyelünk eléggé, akkor csak ennyit mondott: zöld gomb… Így lett a nevünk.

Milyen stílusú dalokat éneklünk?
A daloknak egy jelentős része része az olasz GenRosso együttes dalainak fordítása és újrahangszerelése. Az eredeti GenRosso-számok sem azok a tipikus gitáros-misés hangszerelések, gyakran előkerülnek bennük elektromos gitárok, szintetizátorok. Egyszerűen azt éreztük, hogy ezzel a keményebb hangzással jobban ki lehet hangsúlyozni a dalok mondanivalójának súlyát, valamint úgy gondoltuk, hogy a mai fiatalok megszólításához nagy lendület kell. Ott van például a Dávid és Góliát című szám, ami a Tienanmen téri forradalmárokhoz hasonlítja azt, aki a szeretet forradalmáért él: a dalban ott áll a fiú a tankok előtt, és saját életét kockára téve próbálja visszatartani a harckocsikat. Mi is azt gondoljuk, hogy napjainkban nagyon radikális módon kell Istent választanunk ahhoz, hogy megőrizzük vele a kapcsolatot.

Aztán van néhány szám, amit mi írtunk közösen. Hogy konkrétan ki? Nehéz lenne erre a kérdésre válaszolni, mert közösen születtek. A szövegek egy részét pl. egy barátunk írta, aki most Szerbiában van, a dalokat, meg a hangszerelést pedig: gyakorlatilag mindenki hozzátesz egy kis részt.

Kikhez szeretnénk elérni a dalainkkal?
A dalok szövegei mindenkihez szólnak, de a zenei stílus talán a fiatalabb korosztályt vonzza inkább. Ha körülnézünk a világban, sok zenekart találunk, akik zenéjükkel Istent dicsőítik és hirdetik. Az „utcán mászkáló”, nem hívő fiatalokból első hallásra az ilyen típusú dicsőítő dalok reflexszerűen egyfajta elzárkózást válthatnak ki. A mi lemezünk dalaiban – a mély tartalom ellenére – ritkán hangzik el Isten neve, talán azért is, hogy szélesebb körben válhasson ismertté a lemez, de azért is, mert úgy gondoljuk, hogy a lényeg az evangélium életre váltásában van, nem pedig a nagy szavakban.

Mi az az üzenet, amit át akarunk adni az embereknek?
Az elsődleges célunk, hogy a fiatalokat közelebb hozzuk Istenhez.
Ezek a dalok hívnak valamire, hogy az életünknek legyen része egyfajta tudatosság, hogy a mellettünk lévőért élünk, hogy oda tudunk lépni másokhoz. Fontos, hogy a mi életünk már példa lehessen arra, ami ezeknek a daloknak az igazi mondanivalója. Azt gondoljuk, hogy az Evangéliumnak az egyik legfontosabb üzenete az a gondolat, hogy tedd azt a másikkal, amit szeretnél, hogy veled is tegyenek. Mi, akik keresztények vagyunk, erre egy komoly hívást érzünk, de úgy gondoljuk, hogy ez a gondolat bárki számára élhető, bárki számára érthető

Mit jelent az Egy lépés, ami a lemezünknek a címe? És ez hogyan jelenik meg az életünkben?
A lemez címét az egyik dalunk sora ihlette: „ha mindannyian egy lépést megteszünk, holnap talán egy másik városban ébredünk”. Minden világméretű változás egy lépéssel kezdődik, egy személyes döntésből születik. Nem szabad másokra várni, mindenkinek meg kell tennie a saját részét. Nem jó úgy gondolni, hogy hatalmas erőfeszítések kellenek ahhoz, hogy kitörjünk az önzés börtönéből. Ha mindenki csak azt az apró, pici dolgot, ami a keze ügyébe kerül, megpróbálja megváltoztatni, azzal az egész világ változni fog.

Oti, Reni, Rita, Zsuzsi, Bence, Laci, Andris, Tomi, Balázs, Dani, Berci

Ezen a címen találhattok meg minket: néhány számot, videókat, koncertfelvételeket, tudósításokat:
http://www.youtube.com/user/ZoldGombBand


Együttes tagjai:
Marton Renáta- ének
Sándor Otilia- ének
Olajos Rita/ Fialovszky László- dobok
Kovács Bertalan- ének
Fekete Dániel- ének
Jáky András- basszusgitár
Valkony Balázs- elektromos gitár
Varjasi Tamás- billentyűk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése