2012. március 31.

Útravaló: Mennyibe kerül egy csoda?

Erre a vasárnapra egy megható igaz történetet hoztunk, Tessről, az 1 dollár 11 centes csodáról, a gyermeki bátorság és hit erejéről. Egyik lelkészünk egyszer azt mondta, hogy a csoda nem feltétlenül kell, hogy természet feletti legyen. Elég az is, ha éppen a megfelelő helyen és időben történik valami. Egyesek ezt véletlennek is nevezhetik. Mi azonban higgyünk inkább a csodákban. :)



"Tess a korához képest érett nyolcéves volt, amikor hallotta Anyut és a Aput kisöccséről, Andrew-ról beszélni. Annyit tudott csak, hogy testvére nagyon beteg, és hogy teljesen kifogytak a pénzből. A következő hónapban egy háztömbbe költöznek, mert Apunak nincs pénze az orvos és a ház költségeire. Csak egy sürgős és igen drága műtét mentheti meg Andrew-t, de úgy tűnt, senki sem akar kölcsönt adni rá. Hallotta, amint Apu kétségbeesetten azt suttogta a könnyező Anyunak: “Már csak egy csoda mentheti meg Andrew-t.” Tess a szobájába ment, és egy befőttes üveget húzott elő a szekrényben lévő rejtekhelyről. Az összes pénzérmét kiöntötte a padlóra, és alaposan megszámolta őket.
Háromszor is. A teljes összegnek tökéletesen egyeznie kell. Nem hibázhat. Óvatosan visszatéve az érméket az üvegbe, és a tetejét rácsavarva, kislisszant a hátsó ajtón. Hat háztömbnyi utat kellett megtennie Rexall Gyógyszertáráig, amelynek egy nagy Indiánfőnök tábla függött a bejárata fölött.

Türelmesen várta, hogy a gyógyszerész figyelmet szenteljen rá, de az túlságosan el volt foglalva. Tess mocorogni kezdett, lábaival csoszogó hangot adva. Semmi. Megköszörülte a torkát a legrondább hangot kiadva, amit csak tudott. Nem használt.
Végül elővett egy negyeddollárost az üvegből, és lecsapta az üvegpultra. Ez megtette a hatását!
- Hát te mit akarsz? - kérdezte a gyógyszerész bosszús hangon. - Éppen a Chicagoban élő testvéremmel beszélgetek, akivel évtizedek óta nem találkoztam - mondta anélkül, hogy választ várt volna.
- Nos, a testvéremről akarok magával beszélni - válaszolta Tess ugyanolyan bosszús hangon. - Nagyon, nagyon beteg .. és én egy csodát akarok venni neki.
- Tessék? Mit mondtál? - kérdezte a gyógyszerész.
- Andrew-nak hívják, és valami rossz dolog növekszik a fejében, és Apu azt mondta, hogy csak egy csoda mentheti meg. Szóval mennyibe kerül egy csoda?
- Mi itt nem árulunk csodákat, kislányom. Sajnálom, de nem segíthetek - mondta a gyógyszerész kissé megenyhülve.
- Figyeljen ide, van pénzem, hogy kifizessem. Ha nem elég, megszerzem a többit. Csak mondja meg, hogy mennyibe kerül egy csoda.


A gyógyszerész testvére egy jól öltözött férfi volt. Lehajolt, és megkérdezte a kislányt:
- Miféle csodára van szüksége a testvérednek?
- Nem tudom - válaszolta Tess könnyes szemekkel. - Csak azt tudom, hogy igazán beteg, és Anyu szerint műtétre van szüksége. De Apu nem tudja kifizetni, így hát én erre akarom fordítani a pénzemet.
- Mennyi pénzed van? - kérdezte a chicagói férfi.
- Egy dollár tizenegy cent - válaszolta Tess alig hallhatóan. - Ez az összes pénzem, de tudok még szerezni, ha kell.
- Micsoda véletlen egybeesés - mosolyodott el a férfi. - Pontosan egy dollár tizenegy cent az ára a kistestvéreknek való csodának. - Egyik kezével elvette a pénzt, a másikkal megfogta a kislány kesztyűs kezét. - Vezess oda, ahol laktok. Szeretném meglátogatni a testvéredet, és találkozni a szüleiddel. Nézzük rendelkezem-e olyan csodával, amilyenre szükséged van.

A jól öltözött férfi Dr. Carlton Armstrong volt, sebész, az agy- és idegsebészetre szakosodva. A műtét mindenféle díj nélkül, költségmentesen történt, és az ellátás addig tartott, amíg Andrew jobban nem lett és haza nem mehetett.
Anyu és Apu boldogan beszéltek az események láncolatáról, ami ide vezetett.
- Az a műtét - suttogta Anyu - valóban egy csoda volt. Kíváncsi vagyok mennyibe kerülhetett?
Tess mosolyra fakadt. Ő pontosan tudta, hogy mennyibe kerül egy csoda ... egy dollár tizenegy centbe ... és egy kisgyermek hitébe.
A csoda nem a természeti törvények felfüggesztése, hanem egy magasabb törvényszerűség működése..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése