2012. január 5.

Filmajánló: Az égig érő fű

Ez a film, amiről most írunk, egy kissé kilóg az eddigi filmjeink sorából. Először is, mert egy magyar filmről van szó, másodszor pedig már több, mint 30 éves. Mégis nekünk, fiataloknak szól. Ha röviden szeretném összefoglalni, a középpontjában az áll, hogy gyermekekként is merjünk nagy dolgokat álmodni, amelyeket aztán kellő belső erővel és összefogással meg lehet valósítani. És ha ez az álom még egy önzetlen célt is szolgál, nevezetesen egy idős bácsi nyugdíjas éveinek szebbé tevésére, akkor már egy igazán nagyszerű kis történetet kapunk. Aki részletesebben is bele szeretne látni, az mindenképp olvasson tovább. :)


A tervezés
A film Janikovszky Éva könyve alapján készült, még 1979-ben. Az idősebbek számára mindenképpen ismerős lehet, azonban nekünk, fiataloknak sem árt, ha egyszer-egyszer kitekintünk az amerikai akciófilmek és vígjátékok világából, és régi, magyar játékfilmeket veszünk újra elő.
Újév alkalmából gondoltunk erről a filmről írni, hiszen minden naptári év kezdete (is) jó ürügyet ad arra, hogy egy kicsit újragondoljuk, újratervezzük avagy akár újra is kezdjük az életünket. Ehhez pedig nem árt mindig újra gyermeknek lenni, vagy csak kicsit gyermekiesebben gondolkodni. Jézus is megmondta, hogy a Övék a Mennyek Országa. Ez a film sokat tud segíteni nekünk ebben, hiszen a gyermeki naivitásról, az álmokról, sőt, aztán azok teljesítéséről is szól. Sokan álmodoznak, ötletelnek mindenhol a mai világban, de amikor a  konkrét megvalósításra kerül a sor, a munka láttán hirtelen elmegy a kedvük az egésztől, győz a lustaság és az elfoglaltság. Ez ellen hat egy óriási erő: a Gyermeki Lelkesedés! Nem rossz dolog ezen elgondolkodni. Talán erről is beszél Jézus, amikor róluk beszél. Biztosan jó lecke ez nekünk.

Akit a film részletei (keletkezés, szereplők) érdekelnek, itt olvashat egy hosszabb írást: http://www.nlcafe.hu/szabadido/20100803/egig_ero_fu_-_rekviem_a_gyerekfilmekert/ valamint a port.hu-n is: http://www.port.hu/egigero_fu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=679

Kamilla kisasszony változása
A filmben nagyon jó jellemrajzokat látunk több társadalmi csoportról is. A "fiatalokról", akik állandó kapkodásban, sietségben mindig elfelejtenek valamit. Az idősebbekről, munkásemberekről; a közterületesek szerencsétlenkedése pedig már-már kabaréjelenetekkel ér fel (nem véletlen Balázs Péter szereplése is köztük). Számomra legkedvesebb változás azonban "Kamilla-kisasszonyé" (remélem nem lövöm le a poént, ha beszélek róla is), aki az örök pesszimista, mindenben a hibát kereső nőből egy csöpp szeretet hatására elbűvölő, kedves, mosolygós ember lesz. Az általam nem kedvelt: "kutyából nem lesz szalonna" mondás egyik nagyszerű ellenpéldája. Aki nem látta azért, aki látta, annak azért érdemes (újra) végignézni a filmet. Harminchárom évvel ezelőttről üzenet ez, azt hiszem mindenkinek!

"Pedig első látásra olyan banális az egész. És mégis olyan hihetetlen jóság és életbölcsesség sugárzik a sorok közül, amelyek minden érző szívű embert arra ösztönöznek, hogy valami igazán JÓT cselekedjen – egyszerűen csak azért, mert az olyan remek érzés." (idézet az egyik kritikából)

A film teljes egészében, több részletben fent van a youtubon is, itt érhető el:

Jó szórakozást mindenkinek, legyünk mi is ilyen fiatalok! :)


Gy. L. hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése