2012. november 19.

Szolidaritás éjszakája Szegeden, a hajléktalanokért

Idén nyolcadik alkalommal gyűltek össze a hajléktalanokért szegedi önkéntesek és ellátó intézmények remélve, hogy minél többen látják meg az otthontalanok problémáit.


A Klauzál téren zenével, meleg vacsorával, adománygyűjtéssel várták mind a rászorulókat, mint azokat, akik úgy érezték, ott a helyük. A szervező Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség elkötelezett önkénteseihez idén csatlakozott a Református Egyetemi Lelkészség, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Indóház téri Hajléktalanszálló és a Védegylet szegedi csoportja is.

Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök levélben köszöntette az éjszaka résztvevőit, melyet Serfőző Levente, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség vezetője olvasott föl. „Évente ez az egy este jelzés akar lenni, hogy próbálunk együttérezni veletek. A megosztott öröm kétszeres öröm, a megosztott bánat félbánat. Erre az estére próbáljátok elfelejteni nehéz sorsotokat, érezzétek, hogy szeretünk titeket” – írta Gyulay Endre.

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség egyik közössége hétről hétre zsíroskenyeret és meleg teát oszt az utcán élő hajléktalanoknak és a hozzájuk forduló rászorulóknak, egy-egy este közel 80 embernek. Bánvölgyi Helga főszervező a Szeged.ma portálnak elmondta, úgy tapasztalják, egyre több a rászoruló, nem csak az önkéntesek és a segélyszervezetek kiállására lenne szükség. A Szolidaritás Éjszakája rendezvénnyel idén is, az előző évekhez hasonlóan lehetőséget teremtettek arra, hogy a hajléktalan-ellátásban dolgozók, a döntéshozók, a közemberek és a hajléktalanok közösen gondolkozzanak, hol szükséges és hol tudnak változni és változtatni.

Szegeden mintegy 600-ra becsülik a fedél nélkül élők számát. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének Hajléktalan Ellátó Egysége három éjjeli menedékhelyet, két átmeneti szállót, valamint egy nappali melegedőt és népkonyhát tart fent. Éjszakára férfiakat tudnak fogadni a Moszkvai körúti (50 fős befogadóképesség) és Bajai úti (53 fő) menedékhelyeken. A nők éjjeli menedéke az Indóház téren van (9 fő), de itt működik a férfiak és nők által egyaránt igénybe vehető egyik átmeneti szálló (10 nőt és 21 férfit tud befogadni) is, a másik a Bajai úton található, csak férfiak számára (20 fő). A népkonyhán napi egyszeri meleg étkezést tudnak biztosítani.

Alsóvároson a ferences testvérek is tartanak fent szegénykonyhát, ahol vacsorát kaphatnak a rászorulók.

Beérkező adományokból ruhaosztással segít a Katolikus Karitász. Nem csak hajléktalanoknak, hanem a rászorulóknak általában gyűjtenek tartós élelmiszert együttműködve az önkormányzattal és más civil szervezetekkel. Szerdánként teajáratot tartanak, zsíroskenyeret, teát osztanak. Egy-egy szükséghelyzetben egy SOS-csomagot is össze tudnak állítani – mondta el a szeged.ma portálnak Molnár Gyöngyi Karitász-munkatárs.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi nappali melegedőjében naponta 60-80 fő fordul meg, akiknek hideg ételt tudnak biztosítani.

Forrás: Magyar Kurír

Képek: Nyőgér István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése