2012. november 25.

A vakok és az elefánt


Az elefánt egy hatalmas és erős állat, mindenki csodálattal szemléli. Ez a teremtmény szolgált példájául Wayne Rice írásának is, melyet az alábbiakban olvashattok. 
(Kezdésként egy favicc: 
- Miért van az elefántnak ormánya? 
- Hogy ne kezdődjön hirtelen.  :) )
Valamikor régen egy faluban - egy tanmese szerint - mindenki vak volt. Egy napon a falu lakói közül hatan találkoztak egy emberrel, aki elefántháton jött feléjük. A hat ember, akik már hallottak az elefántról, de soha nem voltak ilyen közelségben egyhez sem, megkérték az utazót, engedje meg, hogy megérintsék a nagy vadállatot. Úgy akartak visszamenni a faluba, hogy el tudják mondani a többieknek, hogyan néz ki az elefánt. Az utazó beleegyezett, és a hat embert az elefánt különböző testrészeihez vezette. Addig tapogatták és simogatták, míg bizonyosak nem voltak benne, hogy tudják, milyen az elefánt.



Alig várták, hogy visszaérjenek, és elmeséljék a faluban, hogy mit tapasztaltak. A falu lakossága összegyűlt, hogy halljanak az elefántról. Az első, aki az állat oldalánál állt, azt mondta:
- Az elefánt olyan, mint egy nagy vastag fal.
- Badarság! - vágott közbe a második, aki az elefánt agyarát fogta. Az elefánt elég kicsi, kerek, sima, de nagyon éles. Én nem falhoz, hanem egy lándzsához hasonlítanám. A harmadik, aki az elefánt fülét fogta, tiltakozott:
- Egyáltalán nem hasonlít sem falhoz, sem lándzsához. Olyan, mint egy hatalmas nagy levél, ami vastag gyapjúszőnyegből készült. Amikor pedig megérinted, mozog.



- Nem értek veletek egyet! - mondta a negyedik, aki az ormányát fogta. - Én tudom, hogy az elefánt olyan, mint egy óriáskígyó! Az ötödik kiabálva juttatta kifejezésre nemtetszését. Ő az elefánt egyik lábát fogta, és arra a következtetésre jutott, hogy az elefánt kerek és vastag, mint egy fa. A hatodiknak megengedte az utazó, hogy felüljön az elefánt hátára, és ő így tiltakozott:

- Hát egyikőtök sem tudja pontosan leírni, milyen az elefánt? Nyilvánvalóan olyan, mint egy hatalmas, mozgó hegy!
Embereink azóta is vitatkoznak, és a falubeliek közül senki nem tudja elképzelni, hogyan is néz ki egy elefánt. 





A Biblia sokféle módon írja le Istent - mivel sokféleképpen tapasztalható meg. Ő a világmindenség Teremtője, ugyanakkor hű barát. Igazságos bíró, de megbocsátó Atya is. Ahhoz, hogy megértsük Istent vagy a Bibliát, figyelmesen kell tanulmányoznunk Isten Igéjét a maga teljességében. Ha csak egy nézőpontból közelítjük meg Istent vagy az igazságot, akkor valószínűleg téves következtetésre jutunk. Annak, hogy olyan sokan még mindig nem értik az evangéliumot, az az egyik oka, hogy a keresztyének nem tudnak egyetértésre jutni afelől, mi is az. Nekünk, keresztyéneknek, törekednünk kell arra, hogy megtaláljuk a közös alapot, és egységes arculatot mutassunk a világ felé. 
Jézus azért imádkozott, hogy mindannyian egyek legyünk: „... tökéletesen eggyé legyenek, hogy felismerje a világ, hogy te küldtél el engem, és úgy szeretted őket, ahogyan engem szerettél" (Jn 17,23b).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése